Popularne namirnice bogate kalcijumom

Zdravlje 30. jul 202109:00 > 16:31 0 komentara
Shutterstock

Kalcijum je jedan od najvažnijih minerala za funkciju i zdravlje vašeg organizma. Njegova uloga je da održava zdravlje kostiju, samim tim i zuba, ali i da apsorbuje nutrijente poput vitamin D.

Budući da su minerali elementi koje telo ne proizvodi u dovoljnim količinama, njih je nužno nadoknaditi putem svoje ishrane, piše Eat This, Not That.

Povezane vesti

Manja zastupljenost kalcijuma u vašem organizmu može da rezultira poremećajima u organizmu kao što su osteoporoza i srčana oboljenja

Osim kravljeg mleka i ostalih mlečnih proizvoda koji su bogati kalcijumom, postoje i druge namirnice koje sadrže i veću količinu kalcijuma. Mnoge od njih i sami konzumiramo, a da možda nismo znali da su bogate ovim mineralom.

Tofu

Pola posudice hranjive namirnice od sojinog mlijeka sadrži čak 434 miligrama kalcijuma što je mnogo više od količine koju unesete šoljicom kravljeg mleka, a u kojoj je 305 miligrama kalcijuma.

Prednosti tofua jesu razni načini njegove pripreme. Osim nadogradnje kalcijima, tofu je odličan za osobe koje imaju kardiovaskularne probleme i idealan je za vegetarijance i vegane kao zamjena za meso.

Spanać

Samo jedna posudica kuhanog spanaća sadrži čak 250 miligrama kalcijuma, a kao i svako zeleno povrće izvor je nutrijenata koji poboljšavaju celokupno zdravlje, ali i preveniranju nastanak brojnih bolesti.

Bademovo mleko

Bademi su sa svojih 75 miligrama kalcijuma kojeg sadrže, idealan dodatak ishrani. S obzirom na to da se bademovo mleko može koristiti u raznim receptima, jednostavan je dodatak ishrani.

Sardine

Mediteranska ishrana je izuzetno zdrava. Sardine su jednostavne za pripremu, a bogate su kalcijumom, vitaminom D i omega 3 masnim kiselinama, svih nutrijenata neophodnih za dobro zdravlje.

Sok od pomorandže

Jedna čaša soka od pomorandže sadrži 350 miligrama kalcijuma, a bitan je i izvor vitamina C i D. Pomorandža je i izvor antioksidansa koji pomažu u suzbijanju stresa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!