Pravilno lečenje hipertenzije moglo bi da spreči 76 miliona smrti

Zdravlje 21. sep 202312:22 0 komentara
Shutterstock

Opasne posledice visokog krvnog pritiska istaknute su u novom izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koje identifikuje ovo stanje kao jedan od vodećih uzročnika rizika za smrt i invaliditet u svetu i ističe da bi se pravilnim lečenjem moglo sprečiti 76 miliona smrti globalno do 2050. godine, prenosi CNN.

Objavljeno u utorak, prvi izveštaj SZO-a o globalnom uticaju visokog krvnog pritiska, takođe poznatog kao hipertenzija, nudi preporuke o načinima borbe protiv „tihog ubijice“.

Hipertenzija, kategorizirana kao očitavanje krvnog pritiska od 140/90 mmHg ili više, pogađa 1 od 3 odrasle osobe u svetu. To obično dovodi do niza drugih zdravstvenih problema uključujući moždani udar, srčani udar, zastoja srca i oštećenje bubrega.

„Hipertenzija se može uspešno kontrolisati jednostavnim, jeftinim režimima lečenja, a ipak ju je kontrolisala samo jedna od pet osoba s hipertenzijom“, rekao je dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor SZO-a.

Povećanje broja ljudi koji se uspešno leče od hipertenzije moglo bi da spreči 76 milijona smrti između 2023. i 2050. godine, kaže SZO.

Ove preventivne mere uključuju zdravu ishranu, održavanje zdrave telesne težine, izbegavanje alkohola i duvana te redovno vežbanje, stoji u izveštaju. Te strategije bi trebalo da se potvrde u posebnim okruženjima poput škola i na radnom mestu kako bi se dodatno promovisali izbori zdravijeg načina života, navodi se.

Druga taktika je smanjenje dnevnog unosa soli.

„Većina srčanih i moždanih udara u današnjem svetu može se sprečiti pristupačnim, sigurnim, dostupnim lekovima i drugim intervencijama, kao što je smanjenje soli“, rekao je Michael Bloomberg, bivši gradonačelnik Njujorka i globalni veleposlanik SZO-a za nezarazne bolesti i povrede.

Preporučeni unos soli razlikuje se od zemlje do zemlje, ali WHO preporučuje manje od 5 grama soli dnevno. Procenjeni globalni prosečni unos soli je više nego dvostruko veći: 10,8 grama dnevno, kaže organizacija.

Godine 2013. sve 194 zemlje članice SZO-a obvezale su se da će smanjiti unos soli za 30 odsto do 2025., ali izveštaj koji je objavljen ove godine pokazao je da je samo 5 odsto sprovelo sveobuhvatnu politiku smanjenja soli.

SZO je takođe primetila da hipertenzija i njene komplikacije rezultiraju „ogromnim“ troškovima u celom svetu za pacijente, zdravstvene sisteme i nacionalna gospodarstva.

„Dobra nega za hipertenziju je pristupačna, nadohvat ruke i jača primarnu zdravstvenu zaštitu“, rekao je dr Tom Frieden, predsednik i izvršni direktor organizacije Resolve to Save Lives i bivši direktor CDC-a.

„Sada je izazov preći s ‘unutar dostignuća’ na ‘dostignuće’. To će zahtevati predanost vlada širom sveta“, dodao je on.