Preminuo kardiolog Josip Čikoš, bivši direktor Instituta u Sremskoj Kamenici

Zdravlje 03. jan 202215:04 4 komentara
N1/arhiva, ilustracija

Profesor doktor Josip Čikoš, poznati novosadski internista-kardiolog i nekadašnji direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, preminuo je u Novom Sadu u 79. godini.

Čikoš je rođen 1943. godine u Sirigu, medicinski fakultet je završio 1967. godine, a specijalizaciju iz interne medicine 1975. godine u Novom Sadu.

Od formiranja Instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici 1977. godine bio je šef Odseka za aritmije srca i pejsmejkere Klinike za kardiologiju.

Za direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti (KVB) izabran je 1980. i tu funkciju je obavljao do oktobra 2000. godine.

Od oktobra 2000. godine je bio savetnik na Institutu za KVB i redovni profesor na Klinici za kardiologiju, odnosno na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

Doktorsku disertaciju iz poremećaja srčanog ritma odbranio je 1984. godine.

Akademsku karijeru na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu je započeo kao asistent na predmetu Interna medicina 1974. da bi za redovnog profesora na istom predmetu bio izabran 1996. godine.

Objavio je više od 180 stručno-naučnih radova u domaćim i stranim naučnim časopisima.

Objavio je i tri monografije iz kardiologije i koautor je udžbenika „Kardiologija“.

Tokom dvadesetogodišnjeg vođenja Instituta za kardiovaskularne bolesti, ta institucija je postigla međunarodnu afirmaciju zbog visokih stručnih dometa.

Čikoš je dobitnik brojnih visokih priznanja stručnih i državnih institucija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare