Prepune su šećera i soli: Najgore namirnice za zdravlje, izbegavajte ih

Zdravlje 03. sep 202413:48 15 komentara
šećer
H_Ko/Shutterstock

Postoje namirnice koje sadrže mnogo dodatog šećera i soli, a koje su baš zbog toga primamljivog ukusa i teško im je odoleti.

Stručnjaci su otkrili da može postojati veza između ishrane bogate ultra-prerađenom hranom i verovatnoće kognitivnog pada i zdravstvenih stanja opasnih po život.

To je zato što ove namirnice obično sadrže mnogo dodatog šećera, masti i soli, a malo proteina i vlakana.

Oni takođe uključuju sladoled, hamburgere, kečap, majonez, upakovani hleb i žitarice sa ukusom.

Tim iz Opšte bolnice Masačusets u Bostonu analizirao je 30.239 ljudi starih 45 ili više godina koji su praćeni u proseku 11 godina.

Učesnici su popunjavali upitnike o tome šta su jeli i pili, omogućavajući istraživačima da odrede koliko je svaka osoba u proseku pojela ultra-obrađene hrane dnevno.

Taj procenat je zatim izračunat u četiri grupe, u rasponu od najmanje obrađene hrane do najprerađenije hrane.

Do kraja studije, 768 ljudi je imalo kognitivno oštećenje, a 1.108 ljudi je imalo moždani udar.

Analiza je otkrila da je povećanje količine konzumirane ultra-prerađene hrane za 10 odsto povezano sa 16 odsto većim rizikom od dijagnostifikovanja kognitivnog oštećenja.

Šta je ultra-obrađena hrana?

Ultra-obrađena hrana sadrži mnogo masti, šećera i soli, malo proteina i vlakana i sadrži veštačke boje, zaslađivače i konzervanse.

Izraz obuhvata hranu koja sadrži sastojke koje osoba ne bi dodala kada kuva kod kuće — kao što su hemikalije, boje i konzervansi.

Gotova jela, sladoled, kobasice, duboko pržena piletina i kečap su neki od najboljih primera.

Ultra-obrađena hrana, kao što su kobasice, žitarice, keks i gazirana pića, su formulacije napravljene uglavnom ili u potpunosti od supstanci dobijenih iz hrane i aditiva.

Sadrže malo ili nimalo neprerađene ili minimalno obrađene hrane, kao što su voće, povrće, semenke i jaja.

Hrana je obično prepuna šećera, ulja, masti i soli, kao i aditiva, kao što su konzervansi, antioksidansi i stabilizatori.

Ultra obrađena hrana se često predstavlja kao spremna za konzumiranje, dobrog ukusa i povoljna za džep.

U međuvremenu, veći unos ultra-prerađene hrane bio je povezan sa 8 procenata povećanim rizikom od moždanog udara.

Veći unos manje obrađene hrane povezan je sa smanjenjem rizika od moždanog udara za 9 odsto.

Nalazi su objavljeni u časopisu Neurology.

Odvojena studija, objavljena ranije ove godine, sugeriše da ultra-obrađeno meso kao što su čiken nagetsi i viršle mogu povećati rizik od prerane smrti za 13 odsto.

Istraživači sa Univerziteta Harvard koji su pratili ishranu više od 114.000 sredovečnih medicinskih sestara i zdravstvenih radnika u Sjedinjenim Državama tokom tri decenije otkrili su vezu između konzumiranja hrane masovne proizvodnje i rizika od ranog umiranja.

Čini se da su ishrane bogate gotovim prerađenim mesnim i ribljim proizvodima bile najštetnije, povećavajući rizik od rane smrti za 13 odsto.

Ova kategorija uključuje artikle kao što su kobasice kupljene u prodavnici, pljeskavice, riblji štapići, čiken nagetsi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare