Preterano konzumiranje šećera utiče na razvoj mozga

Shutterstock

Šećer se praktično nalazi na većini polica u prodavnicama prehrambene robe, a posebno ga ima u onim proizvodima koji se prodaju deci.

Deca su najveći potrošači dodatog šećera, čak iako je ishrana sa visokim sadržajem šećera povezane sa zdravstvenim problemima poput gojaznosti i bolesti srca, pa čak i sa oštećenom memorijskom funkcijom, piše Science Daily.

Povezane vesti

Međutim, manje se zna o tome da konzumiranje velike količine šećera u detinjstva utiče na razvoj mozga, posebno regije za koju se zna da je veoma važna za učenje i pamćenje koja se naziva hipokampus.

Novo istraživanje koje je vodio član fakulteta sa Univerziteta u Džordžiji u saradnji sa istraživačkom grupom sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji pokazalo je na modelu glodara da svakodnevno konzumiranje šećera i zaslađenih pića tokom adolescencije narušava sposobnost učenja i pamćenja tokom odrasle dobi.

Grupa je dalje pokazala da su promene u bakterijama u crevima možda ključ oštećenja pamćenja izazvanog šećerom.

Podržavajući ovu mogućnost, otkrili su da su slični deficiti pamćenja primećeni čak i kada su bakterije, nazvane Parabacteroides, u eksperimentu unete u creva životinja koje nikada nisu konzumirale šećer.

„Šećer u ranom životnom dobu povećao je nivo parabakteroida, a što su nivoi parabakteroida bili veći, to su životinje prolazile gore u rešavanju zadataka“, rekla je Emili Nobl, docent na UGA koledžu i glavna autorka studije.

„Otkrili smo da su same bakterije dovoljne da oštete pamćenje na isti način kao šećer, ali takođe narušavaju i druge vrste memorijskih funkcija“, dodala je ona.

Uzimajući u obzir ulogu koju hipokampus ima u različitim kognitivnim funkcijama i činjenicu da se područje još uvek razvija u kasnoj adolescenciji, istraživači su pokušali da razumeju više o njegovoj ranjivosti na ishranu sa visokim sadržajem šećera putem crevnih mikrobiota.

Analize su utvrdile da je velika potrošnja šećera dovela do povišenog nivoa parabakteroida u crevnom mikrobiomu, više od 100 biliona mikroorganizama u gastrointestinalnom traktu koji imaju važnu ulogu u ljudskom zdravlju, ali su odgovorni i za bolesti.

Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolest (CDC), preporuke koje se odnose na ograničavanje šećera se premašuju u celom svetu.