Preventivni pregledi kože: U prvih sat i po vremena otkrivene četiri potencijalno maligne promene

Zdravlje 17. jun 202414:12 0 komentara

U 200 zdravstvenih ustanova juče su bili organizovani preventivni pregledi bez zakazivanja.

Za prvih sat i po vremena na Univerzitetskom Kliničkom centru Srbije na besplatnim preventivnim pregledima, među kojima su bili preventivni pregledi kože, otkrivene su četiri potencijalno maligne promene, i ti pacijenti upućeni su na dalju hitnu dijagnostiku.

„Kod 200 pacijenata pronađeno je 14 potencijalno malignih promena, ali to nije krajnji ishod, tek treba da se obrade podaci, ali i to dosta govori“ kaže Snežana Minić profesorka dermatovenerologije.

Ona dodaje da je sada akcenat bio na promenama na koži, ali da u oblasti kojom se bavi dermatologija ima još problematike na koju treba obratiti pažnju.

Stižu visoke temperature i visok indeks zračenja – kako da se zaštitimo?

Profesorka Minić ističe da je važno da se ne preteruje.

„Dugačak boravak na suncu nije samo opasan po kožu, već je opasan i za visok krvni pritisak. Bez sunca ne možemi i vitamina D, važno je za očuvanje dobrog raspoloženja, libida, ima i antidepresivno delovanje, ali umereno. Sunce će do nas doći i u šumi, ne moramo nužno biti direktno na suncu“, kaže profesorka.

Uz sve to važno je koristiti mere prevencije, mazanje kože kremama sa zaštitnim faktorom i nošenje odgovarajuće garderobe.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!