Preventivni pregledi u stomatološkim ordinacijama za lepši osmeh

Foto: Shutterstock

Stomatologija je grana medicine i bavi se prepoznavanjem, prevencijom, suzbijanjem, lečenjem i otklanjanjem bolesti, teškoća i nepravilnosti u rastu i razvoju i stanjima vezanim za zube, usta i vilice.

Kao medicinska oblast širokog spektra delovanja, stomatologija se deli na više grana. Grane stomatologije su sledeće – profilaktička stomatologija, konzervativna stomatologija, paradontologija, endodoncija, protetika, maksilo facijalna hirurgija, dečija stomatologija i ortopedija vilice.

Svaka od ovih grana stomatologije jednako je važna i zastupljena. Stomatološke ordinacije koje se bave stomatološkim zahvatima podrazumevaju nekoliko ovih važnih oblasti, a u zavisnosti od stručnog profila na koji su usmerene.

Osnovna delatnost I usluge koju pružaju stomatološke ordinacije su specijalistički pregled na osnovu kog će se utvrditi da li postoji ili ne postoji bolest zuba, desni i usne šupljine, bilo koja vrsta štećenja ili anomalije.

Specijalistički pregledi služe da bi se procenilo stanje pacijenta uz pomoć dentalno medicinskih dijagnostičkih sredstava i na osnovu mišljenja lekara specijaliste donela odluka o daljem lečenju, tretmanu i rehabilitaciji, prepisali potrebni lekovi, medininska pomagala, proizvodi i uradili zahvati kojima je cilj unapređenje i očuvanje oralnog zdravlja u celini.

Uz obavezno savetovanje i uključivanje pacijenata u aktivnu saradnju sa lekarima i osobljem koje je zaposleno u stomatološkim ordinacijama.

Deo prvog utiska koji ostavljamo na ljude je upravo naš osmeh. Pravilni i lepi, na prvom mestu zdravi zubi, čine lep osmeh još privlačnijim. Potrebno je da razvijamo svest o važnosti zuba, jer su zaista vrlo dragoceni. Od najranijih dana treba voditi računa o oralnoj higijeni i zdravlju zuba naših najmlađih. To je veliki zalog za buduće zdravlje kojeg treba da smo svesni svi mi.

Rađamo se uglavnom bez ijednog zuba, mada se nekim bebama posrećilo pa su svoje roditelje iznenadile osmehom sa par zuba. Pravilan način ishrane je onaj koji će dovesti do snažnih i zdravih zuba. Prvi zubi koje dobijamo su mlečni i imamo ih dvadeset. Oni se menjaju, ispadaju ali to ne znači da i o njima ne treba voditi računa.

Specijalisti stomatolozi daće vam u stomatološkim ordinacijama prave savete za pravilnu negu mlečnih zuba. Kada nam izrastu trajni zubi, svih trideset i dva, tada pred sobom imamo celoživotni posao da svoje zube što bolje sačuvamo da bi nam što duže trajali.

Jednom oštećeni, naši zubi ne zarastaju niti se obnavljaju. Pravilna oralna higijena je osnovni uslov očuvanja zuba. U našim ustima nalazi se preko 300 vrsta bakterija koje u, za njih povoljnim uslovima razgrađuju šećere u kiseline koja nagriza zubnu gleđ.

Zubna gleđ je najtvrđi deo zuba ali i najtvrđi deo u ljudskom telu uopšte, jer sadrži veliki broj minerala. Zdrava, čista i blistava, cela zubna gleđ je preduslov zdravjla cele usne šupljine. Izbalansirana, pravilna ishrana je važna za naše opšte zdravlje pa tako i za zdravlje naših zuba. Postoji grupa namirnica koja je visoko rizična za razvoj karijesa.

Čokolada, bomboni naročito oni gumeni, keks sa velikim procentom šećera, gazirani sokovi koji inače sadrže mnogo kiselina i šećera, grickalice poput pereca, čipsa koje se lepe za zube jer sadrže mnogo skroba u sebi i na taj način se dugo zadržavaju na zubima, samo su neke ali neke od najagresivnijih namirnica koje brzo i lako uništavaju naše zube. Uzrokuju stvaranje zubnog plaka.

Zubni plak je u suštini bakterijski biofilm. Nalazimo ga u vidu mekih naslaga na zubima, bakterije koje su se ovako odomaćile na površinama naših zubi a koje su uzročnici brojnih bolesti, promena i stanja naših zuba i usne šupljine.

Plak se vremenoom nakuplja kako na zubima tako i na zubnom mesu – desnima i treba ga redovno uklanjati. U stomatološkim ordinacijama dobićete prave savete za redovnu negu i čišćenje zuba odgovarajućim sredstvima i priborom u skladu sa potrebama i stanjem u kome se nalazi cela vaša usna duplja.

Brojna su stanja, bolesti i promene koje nam se svakodnevno dešavaju kada su naši zubi u pitanju. Potreba za odlaskom u stomatološku ordinaciju je velika, makar i preventivno. U stomatološkim ordinacijama zaposleni su pored lekara stomatologa i specijalista pojedinih stomatoloških oblasti i tehničari i obučeno osoblje koje radi timski u cilju očuvanja i unapređivanja našeg oralnog zdravlja.

Najčešće je moguće da sve što je potrebno možemo obaviti pod istim krovom. Stomatološke ordinacije nove generacije su opremljene najsavremenijim dijagnostičkim i tehničkim odnosno tehnološki visoko usavršenim sredstvima, aparaturom, opremom, alatom i priborom koji omogućuju da se svi potrebni zahvati vrše brzo, efikasno i praktično bezbolno.

Sajt mirandre.com pomoći će pri odabiru stomatološke ordinacije kojoj ćemo ostati lojalni dugo vreme. Koji god bio naš kriterijum izbor, od lokacije do preporuka zadovoljne klijentele, enterijera koji više nisu odbojni, kvaliteta ali i kvantiteta relevantnih informacija koje su neophodne da bismo znali šta nas čeka, cena usluga, sve odgovore na sva naša pitanja možemo sada pronaći na jednom mestu.

Mirandre.com je pouzdan prijatelj i vodič, sigurna ruka koja će otkloniti sve naše strahove, nedoumice i popuniti rupe u znanju kada su u pitanju stomatološke ordinacije.