Doktor navodi faktore koji dovode do pojave proširenih vena

Zdravlje 12. jan 202415:05 2 komentara
proširene vene
vasara/Shutterstock

Dr Dragan Vasić, specijalista interne medicine i angiologije govorio je za N1 o varikoznim (proširenim) venama.

Varikozne vene su proširene, izvijugane vene ispod površine kože usled slabosti venskog zida.

Mogu da se jave u bilo kom delu tela, kako navodi za N1 dr Dragan Vasić, specijalista interne medicine i angiologije KCS, ali najčešće na nogama.

„Nekada imaju izgled plavih ili ljubičastih venskih spletova, vidljive su golim okom, osim kada se radi o varikozitetima dublje postavljenih a tada je koža tamnije prebojena“, objašnjava.

Ko dobija proširene vene

„Svako može razviti proširene vene. Bolest se mnogo češće javlja kod kod žena, nego kod muškaraca iste životne dobi. Faktori koji pogoduju razvoju bolesti su, nasledni faktori, zanimanja koja zahtevaju duže stajanje u mestu, gojaznost, hormonski poremećaji, naročito u toku trudnoće, sklonost ka razvoju tromboze vena“, kaze dr Vasić.

Dodaje da pravi uzrok bolesti ostaje nepoznat, međutim, veruje se da svi faktori međusobnim delovanjem pogoduju razvoju bolesti.

Simptomi proširenih vena

Doktor Vasić naglašava da najveći broj pacijenata se žali na bol i težinu u nogama prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

„Pacijenti se često žale i na oticanje nogu, grčeve u mišićima, brzo zamaranje nogu prilikom hoda, svrab i pečenje kože, tamniju prebojenost kože. U uznapredovalim slučajevima dolazi i do razvoja rane na potkolenici koja ne zarasta, do zapaljenja i formiranja krvnog ugruška u površnim venama, tromboflebitisa“, navodi sagovornik.

dr dragan vasić
Privatna arhiva

Dijagnoza

 Prema rečima dr Vasića najveći značaj ima klinički pregled. Dopunska dijagnostička procedura je ultrazvučni pregled, kolor duplex scan površnih i dubokih vena.

Kako se varikozna bolest leči

„Najvažnije je delovati na faktore koji dovode do pojave bolesti. Ukoliko je moguće potrebno je korigovati telesnu težinu, izbegavati duže stajanje u mestu ili sedenje sa prekršteim nogama, kada god je moguće potrebno je podići noge iznad nivoa srca“, ukazuje doktor.

On ističe da treba izbegavati preterano zagrevanje i sunčanje nogu. Od velike pomoći je elastična bandaža nogu, a pre svega nošenje elastičnih čarapa. Iako su elastične čarape široko dostupne u slobodnoj prodaji, one predstavljaju „lek“ i potrebno je da njihovo nošenje, vrstu, propiše lekar. Koriste se lekovi diosmini koji povećavaju tonus vena i otpornost malih krvnih sudova.

Operativno lečenje

„U slučajevima kada varikozna bolest ne čini samo kozmetički problem, kada su tegobe izražene, kada postoji opasnost od formiranja „ranice“, ili kada se bolest komplikuje upalama površnih vena, pristupa se hirurškom lečenju, otvorenom hirurgijom, ili miniinvazivnim procedurama, kao što je skleroterapija pomoću pene, laser tretman ili radiofrekventna ablacija termalnom energijom”, objašnjava dr Vasić.

Tretman

Dr Vasić ističe da danas možemo operisati vene pomoću ultrazvuka, ultrazvučne toplotne energije, robotski tretman, bez injekcije, katetera, reza, 100% neinvazivni pristup.

„Nakon intervencije, trenutno vraćanje normalnim životnim aktivnostima i poslu, i možemo tretirati pacijente sa izraženim tortuoznim venama, pacijente sa koagulacionim bolestima, kao što je hemofilija, sa ranom na nozi, bez rizika nastajanja infekcije“, zaključuje dr Dragan Vasić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare