
Puter i margarin su često izbori namaza. Između putera i margarina, puter je generalno zdraviji izbor ako se koristi umereno, i posebno ako je prirodan i minimalno prerađen.
Oglas
Ipak, napravili smo kratak spisak poređenja, a ponudićemo i zdravije alternative, piše Politika.
Puter
Prirodna životinjska mast, sadrži:
Oglas
Zasićene masti (ali umereno nisu nužno loše)
Vitamin A, D, E, K (posebno ako je od krava hranjenih travom)
Masne kiseline poput butirata koje mogu imati antiinflamatorna svojstva
Može podići LDL („loš“) holesterol ako se konzumira previše
Oglas
Margarin
Često ima manje zasićenih masti
Neki sadrže biljne sterole koji mogu sniziti holesterol
Industrijski prerađen — sadrži trans-masti
Oglas
Može imati aditive, veštačke boje i emulgatore
Avokado
Prirodna biljna mast, bogata nezasićenim mastima (dobrim za srce)
Sadrži vlakna, kalijum, vitamine C, E, K, B
Oglas
Odličan kao zamena za puter na hlebu – možete ga zgnječiti sa malo limuna i soli
Puteri od orašastih plodova
Bogati proteinima, zdravim mastima i mineralima
Izaberi 100% prirodne bez dodatog šećera, ulja i soli
Oglas
Bademov puter je blažeg ukusa, dok je kikiriki puter jači i masniji. Lešnikov je odličan ako voliš nešto slatkasto.
Tahini (susamov puter)
Odličan izvor kalcijuma, gvožđa i zdravih masti
Blagog, orašastog ukusa – možete ga mazati samostalno ili mešati s medom
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare
Oglas
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare
Oglas
NAJČITANIJE
Oglas
Oglas
Najnovije
Oglas
Oglas
Oglas