Rafinisani ugljeni hidrati i crveno meso dovode do porasta dijabetesa tipa 2

Zdravlje 25. apr 202320:08 > 20:09
Shutterstock

Konzumiranje previše rafinisanih proizvoda od pšenice i pirinča, zajedno sa konzumiranjem premalo celovitih žitarica, podstiče rast novih slučajeva dijabetesa tipa 2 širom sveta, prema novoj studiji koja modeluje podatke do 2018.

Dr Dariuš Mozafarian, profesor ishrane na „Tufts University“ i profesor medicine na „Tafts School of Medicine“ u Bostonu  kaže da ova studija ukazuje na to da je loš kvalitet ugljenih hidrata vodeći pokretač dijabetesa tipa 2 koji se može pripisati ishrani širom sveta.

Povezane vesti

Drugi ključni faktor je previše konzumiranja  crvenog i prerađenog mesa, kao što su slanina, kobasice, salama i slično, kaže studija.

Ovi faktori bili su glavni pokretači više od 14 miliona novih slučajeva dijabetesa tipa 2 u 2018. godini, prema studiji koja je objavljena u časopisu „Nature Medicine“.

U stvari, studija je procenila da je sedam od 10 slučajeva dijabetesa tipa 2 širom sveta u 2018. bilo povezano sa lošim izborom hrane.

Istraživači su otkrili da je konzumiranje previše nezdrave hrane više pokretač dijabetesa tipa 2 na globalnom nivou nego nedostatak zdrave hrane, posebno za muškarce u poređenju sa ženama, mlađe u poređenju sa starijim odraslima, i urbanim u odnosu na seoske sredine.

Preko 60 odsto od ukupnih globalnih slučajeva bolesti koje se mogu pripisati ishrani nastalo je zbog štetnih navika u ishrani: jedenje previše rafinisanog pirinča, pšenice i krompira; previše prerađenog i neprerađenog crvenog mesa; i konzumiranje previše zaslađenih napitaka i voćnih sokova.

Neadekvatan unos voća, neskrobnog povrća, orašastih plodova, semenki, integralnih žitarica i jogurta, bio je odgovoran za nešto više od 39 odsto novih slučajeva.

Ljudi u Poljskoj i Rusiji, gde se ishrana bazira na krompiru, crvenom i prerađenom mesu, i drugim zemljama istočne i centralne Evrope, kao i centralne Azije, imali su najveći procenat novih slučajeva dijabetesa tipa 2 koji su povezani sa ishranom.

Kolumbija, Meksiko i druge zemlje Latinske Amerike i Kariba takođe su imale veliki broj novih slučajeva, za koje istraživači kažu da bi mogli da budu posledica oslanjanja na slatke napitke i prerađeno meso, kao i mali unos celovitih žitarica, piše CNN.

„Naš pristup ne dokazuje uzročnost, a naše nalaze treba smatrati procenama rizika“, napisali su autori studije.