Dr Vuković o raku jajnika: Kako prepoznati simptome ove „tihe bolesti“?

Zdravlje 07. jun 202314:45 > 21:51
rak jajnika
Kateryna Kon/Shutterstock

Prepoznavanje simptoma i redovan ginekološki pregled najbolja su opcija za otkrivanje ranih stadijuma karcinoma jajnika, preporuka je našeg sagovornika dr Mladena Vukovića, specijaliste ginekologije i akušerstva, na supspecijalizaciji iz steriliteta i fertiliteta.

 Nažalost statistika je sumorna. U svetu i Srbiji se upozorava na činjenicu da svake godine od raka jajnika oboli najmanje 250.000 žena, a umre 140.000.

Statistika je u Srbiji zabrinjavajuća, navodi doktor Vuković.

„Karcinom jajnika je osmi po učestalosti maligni tumor u svetu, ali jeste i najsmrtosniji ginekološki kancer. U našoj zemlji se otkrije oko 820 novih slučajeva, a oko 420 žena izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Prognoze su da će se broj obolelih i umrlih uvećati do 2030. godine za  oko 60 odsto“, upozorava doktor.

dr Vuković
Privatna arhiva

Rak jajnika se smatra „tihom bolešću“ jer se simptomi javljaju tek kada je bolest uznapredovala. Simptomi su nespecifični: bol u leđima, karlici, stomaku, osećaj nadutosti ili sitosti, učestalo mokrenje.

Po rečima doktora Vukovića, svi ovi simptomi treba da budu alarm da se žene jave lekaru na pregled, što može omogućiti otkrivanje ove bolesti u ranoj fazi.

Pročitajte još:

„Povećan rizik za ovu bolest imaju žene koje nisu rađale, kao i one koje su rodile posle 35 godine života, žene koje koriste hormonsku estrogenu terapiju bez progesterona. Žene sa porodičnom istorijom ovog oboljenja u porodici uključujući i BRCA 1 i BRCA 2 genotipove odnosno utvrđene mutacije na ovim genima, operativne povrede organa male karlice i trbuha tokom operacija“, navodi doktor.

Dodaje da sve ostale žene bi trebalo da vode računa o svom zdravlju i da se redovno javljaju na sistematske preglede.

„Bolest se dijagnostikuje ginekološkim pregledom, ultrazvučnim pregledom, određivanjem tumor markera u krvi, kompjuterskom tomografijom, magnetnom rezonancom, a za postavljanje konačne dijagnoze i za određivanje tipa tumora, kao o proširenosti bolesti potreban je hiruški pristup, otvaranje trbušne duplje i pregledom uzetog materijala od strane patologa“, pojašnjava doktor.

Rutinski skrining za ovu bolest nažalost i dalje ne postoji.

„Ženama sa povećanim rizikom se savetuje transvaginalni ultrazvuk koji obavlja ginekolog. Pognoza ove bolesti zavisiće od stadijuma bolesti u kojoj je oboljenje otkriveno. U ranim stadijumima ove bolesti moguće je potpuno izlečenje. U kasnijim stadijumima ovo oboljenje se pokušava prevesti u hroničnu bolest“, kaže doktor.

Trudnoća

„Roditeljstvo i trudnoća su mogući, ali će i oni zavisiti od stadijuma bolesti“, navodi doktor.

„U planiranju trudnoće jako je bitna komunikacija između pacijenta, ginekologa, onkologa i supspecijalista steriliteta i feriltiliteta“, zaključuje  doktor Mladen Vuković.