Rizik od kancera pluća: E-cigarete pod sumnjom

Zdravlje 21. maj 202414:29 9 komentara
Shutterstock/ilkov_igor

Ovo je prva velika populaciona studija koja pokazuje povećan rizik od kancera pluća kod korisnika e-cigareta nakon prestanka pušenja ukazuju stručnjaci.

Mnogi ljudi su prestali da koriste cigarete tako što su prešli na uživanje u nikotinskoj pari iz e-cigareta. Ali sada jedna studija iz Južne Koreje pokazuje da se tako nisu usrećili – rizik za kancer pluća im je samo porastao.

Oni koji su prestali da puše, a zatim počeli da koriste elektronske cigarete, imaju veću verovatnoću da obole od kancera pluća od onih koji nisu koristili elektronske cigarete, pokazala je studija sprovedena u Južnoj Koreji.

„Ovo je prva velika populaciona studija koja pokazuje povećan rizik od kancera pluća kod korisnika e-cigareta nakon prestanka pušenja“, kaže Jeon Vuk Kim, šef studije u bolnici Bundang Nacionalnog univerziteta u Seulu.

Najveći rizik kod bivših pušača

Istraživači su ispitali medicinske kartone preko četiri miliona Korejaca koje pušile klasične cigarete. Proveravali su podatke tokom devet godina, od 2012. do 2021. godine.

Istraživači su otkrili da je 53.354 osobe obolelo od kancera pluća, a 6.351 ih je u međuvremenu umrlo od posledica.

Bivši pušači cigareta koji su prešli na e-cigarete imali su veći rizik od dijagnoze kancera pluća i smrti od kancera nego bivši pušači koji su sasvim prestali da uživaju nikotin.

„Naši rezultati pokazuju da, kada su u pitanju intervencije za odvikavanje od pušenja kako bi se smanjio rizik od kancera pluća, u obzir mora biti uzeta i potencijalna šteta korišćenja e-cigareta kao alternative pušenju“, ističe Kim.

Da li su e-cigarete manje štetne od pravih?

E-cigarete zagrevaju tečnost koja postaje para koja se udiše. One ponekad sadrže duvan, koji je glavni štetni deo cigareta i koji uzrokuje kancer.

Međutim, e-cigarete sadrže i druge potencijalno štetne hemikalije, iako na nižim nivoima od duvanskih cigareta.

„Opasne hemikalije koje se nalaze u takozvanim vejping-proizvodima koji mogu oštetiti pluća uključuju akrolein, formaldehid, diacetil i ultrasitne čestice koje se mogu duboko udahnuti. Proizvodi za vejping mogu uključivati i teške metale kao što je olovo“, ističe Ešli Merijanos, vanredna profesorka na Univerzitetu Sinsinati u SAD.

Mnogi zdravstveni radnici i organizacije veruju da su e-cigarete mnogo sigurnije od pušenja duvana. Vejping se takođe preporučuje kao sredstvo za prestanak pušenja konvencionalnih cigareta.

Stručnjaci kažu da su e-cigarete sigurne u kratkom i srednjem vremenskom roku, ali je malo verovatno da su bez rizika na duže vreme.

Merijanos kaže da u vejpingu postoje mnoge nepoznanice, posebno one koje se tiču dugoročnih efekata na ljudsko zdravlje.

„Aktuelni rezultati ukazuju na to da e-cigarete mogu biti povezane s uzrokovanjem problema pluća, uključujući i astmu. Pored toga, ograničene studije koje imamo pokazuju da je posredno izlaganje aerosolima povezano s respiratornim simptomima i bolestima“, rekla je Merijanos za DW.

Da li e-cigarete uzrokuju kancer?

Tečnosti za e-cigarete mogu sadržati vrlo niske koncentracije brojnih hemikalija za koje se zna da uzrokuju kancer. Oni koji intenzivno koriste takve proizvode mogu udahnuti ove hemikalije svakodnevno i tokom dugog niza godina.

Ali, postoje li dokazi da vejping direktno uzrokuje kancer? Ne baš – trenutno je nepoznato kolika je izloženost sastojcima u tim proizvodima dovoljna da izazove kancer.

S jedne strane, studije pokazuju da korišćenje kraće od dve godine nije povezano s porastom broja dijagnoza kancera.

Ali ova najnovija studija iz Južne Koreje jedna je od nekoliko aktuelnih studija koje pokazuju da e-cigarete mogu povećati rizik od razvoja kancera kasnije u životu, bar za ljude koji su pre pušili klasične cigarete.

Jedna studija objavljena u martu pokazala je da korisnici vejp-proizvoda i pušači cigareta imaju slične promene u DNK ćelijama u ustima.

Takve promene su na drugim mestima povezane s budućim razvojem karcinoma pluća kod pušača, ali ne dokazuju da će se kod korisnika e-cigareta nužno razviti kancer.

Merijanos kaže da istraživačima nedostaju definitivan skup dokaza za donošenje zaključaka o dugoročnim zdravstvenim efektima vejpinga, uključujući ishode kancera.

Naučnici takođe nemaju konkretne dokaze o tome da li je i koliko vejping štetniji za neke grupe ljudi, na primer za trudnice ili decu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare