SAD odobrile četvrtu dozu Fajzer/Bajontek vakcine

Zdravlje 29. mar 202218:19 > 18:27 0 komentara
Shutterstock

Američke vlasti odobrile su četvrtu dozu (drugu buster dozu) vakcine Fajzer/Bajontek protiv kovida-19 za osobe starije od 50 godina, objavile su te farmaceutske kompanije. 

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je vakcinu i za starije od 12 godina koji pripadaju visokorizičnoj grupi.

Povezane vesti

Nova doza, četvrta po redu, davaće se najmanje četiri meseca nakon treće, a cilj je da pruži veću zaštitu od teških oblika bolesti i hospitalizacija, saopštile su američka i nemačka kompanija.

Ovo odobrenje dolazi u vreme povećane zabrinutosti naučnika zbog visokozarazne BA.2 podvarijante omikrona koja je u drugim državama dovela do rasta broja slučajeva.

Ti brojevi u SAD oštro su pali od januara, ali prošle nedelje blago su porasli, pokazuju podaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Izvršni direktor kompanije Fajzer Albert Burla saopštio je da kompanija radi na ažuriranoj vakcini koja, osim što štiti od aktivnih sojeva, duže štiti od bolesti.

Fajzer/Bajontek prvobitno su zatražile odobrenje za starije od 65 godina, pozivajući se na podatke iz Izraela gde je druga buster doza već odobrena za sve starije od 18 godina. Kompanije nisu objavile zašto je starosni raspon snižen.

Deo naučnika se pita da li mladi, zdravi ljudi treba da prime i četvrtu dozu. Studija na izraelskim zdravstvenim radnicima pokazala je da je četvrta doza pružila malo dodatne zaštite u toj starosnoj grupi.

Vlada američkog predsednika Džoa Bajdena objavila je kako SAD trenutno ima dovoljnu količinu doza za četvrtu vakcinaciju starijih Amerikanaca iako se sredstva izdvojena za pandemiju primiču kraju.

Vlada je rekla da verovatno neće uspeti da plati buduće vakcine ako Kongres ne odobri dodatna sredstva.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!