Šargarepa - povrće koje čuva vid i srce, ali i snižava nivo holesterola u krvi


Osim što je konzumiranje šargarepe posebno korisno za zdravlje očiju i srca, preporučuje se i osobama koje žele da smanje nivo holesterola u krvi.
"Šargarepa sadrži rastvorljiva vlakna, koja pomažu u smanjenju nivoa holesterola. Takođe sadrži beta karoten, odnosno antioksidans vitamina A, koji štiti od mnogih hroničnih bolesti, među kojima su i, kako je već navedeno, bolesti srca", rekla je nutricionistkinja Liza Jang za Eat This, Not That.
Dodala je da je dobra ideja da dodate šargarepu u salatu ili je ispržite i konzumirate sa maslinovim uljem i belim lukom.
Čips od krompira je jedna od najčešćih grickalica. Međutim, ljudi često zaboravljaju koliko je nezdrav. Stručnjaci zbog toga savetuju da umesto čipsa, sami napravite zdraviju i ukusniju varijantu od šargarepe.
Istraživanje objavljeno u časopisu "Nutrients" je takođe dokazalo da rastvorljiva vlakna, koja se nalaze u šargarepi, snižavaju holesterol.
U drugom istraživanju objavljenom u Lancetu navedeno je da bi trebalo da konzumirate najmanje 25 grama vlakana svakog dana.
Većina ljudi povezuje konzumiranje šargarepu sa dobrim zdravljeme očiju. Između ostalog sadrži lutein, koji može da pomogne u smanjenju rizika od makularne degeneracije. Međutim, kao što se vidi to nije njena jedina prednost.
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare
NAJČITANIJE
Oglas
Oglas
Najnovije
Oglas
Oglas
Oglas