Sedenje u tišini umiruje i pruža dugoročno zadovoljstvo

Zdravlje 02. apr 202223:03 6 komentara
Shutterstock

Iako mnoge konstantne zvukove i ne čujemo jer smo navikli na njih, oni mogu negativno da deluju na naše moždane ćelije.

Naučnici kažu da sedenje u tišini blagotvorno deluje na ljude i popravlja štetu koju čini prevelika količina zvukova.

Tišina nas umiruje

Kada nastupi tišina, mozak se umiri, a tada se osećamo mirno i spokojno. Usporavanjem mozga, usporava se i naše disanje.

Tišina nam daje priliku da se bolje povežemo sami sa sobom, bez da nam bilo šta odvlači pažnju.

Popravlja moždane ćelije

Tišina ima odličan učinak na mozak, reparira njegove ćelijei pomlađuje ga. Proces popravke štete na ćelijama započinje nakon dva sata provedena u tišini.

To vodi boljem pamćenju, većoj toleranciji na stres i osećaju kao da smo se dobro odmorili. Tišina je za naš mozak kao zdrava hrana za naše telo.

Pruža dugoročno zadovoljstvo

Pametni telefoni i televizori su zapravo nužno zlo jer kao da isisavaju dušu iz čoveka. Ako pogledate svakodnevnicu većine ljudi, retko ćete pronaći trenutak da su budni, a da nisu pod uticajem nekog uređaja.

Povezane vesti

Ljudi se zapravo u današnje vreme sve manje gledaju, jer su im oči sve više prikovane za ekrane. Iako ih nije lako izbeći, pokušajte sve te uređaje da koristite što manje to će vašem mozgu priuštiti odmor, a to će vam pružiti osećaj zadovoljstva i ispunjenosti.

Tišina poboljšava ostala čula

Sedenjem u tišini postajemo svesniji svog okruženja i uspevamo da čujemo zvukove koje pre nismo imali priliku, na primer, šum vetra, cvrkut ptica, šuškanje lišća ili pucketanje grana.

Tišina ne poboljšava samo čulo sluha, već i sva ostala čula. Njih buka blokira, a tišina deblokira.

Poboljšava nam pažnju

U tišini mozak ima priliku da se fokusira na nešto bez napora i ometanja. To je vrsta fokusiranja koju u tišini radimo nesvesno – dopuštamo našem umu da luta od jedne misli do druge.

To vodi sporijem tempu života i povoljno deluje na um i telo. Koncentracija se poboljšava, pamćenje bolje radi.

Usporava brz ritam života

U današnje vreme svi kao da nekuda jure i žure. Obaveza je puno, a vremena malo. Ali, izuzetno je važno da usporimo i sagledamo stvari u sadašnjem trenutku.

Tišina nas umiruje i usporava, a samim time nam daje priliku da se rešimo nagomilanog stresa. Ona nam otvara oči i zapravo nam pokazuje koliko je sadašnji trenutak važan, piše The minds journal, prenosi 24sata.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare