Stručnjaci slute redove ispred kovid ambulanti, a Krizni štab nema šta da kaže

Zdravlje 26. jul 202219:25 20 komentara

Svakog dana nekoliko hiljada obolelih. Ipak, zaraženi sada imaju lakšu kliničku sliku, a i manji je broj preminulih nego u jeku epidemije. Zdravstveni stručnjaci ipak, upozoravaju na produženi kovid. Za to vreme, iako postoji, Krizni štab se ne oglašava.

Pročitajte još:

Za manje od mesec dana, broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji od 1.000, premašio je broj od 6.000 novih slučajeva zaraze. I u naredne dve nedelje, taj broj biće još veći, procenuju epidemiolozi i slute redovi ispred kovid ambulanti.

„Moramo imati u vidu da petina, četvrtina, možda čak i trećina svih zaraženih nema simptome, to su sejači klica, ni ne odu kod lekara. Trećina ima blagu kliničku sliku, pa takođe ne ode kod lekara ili ako je teža, oslone se na domaću apoteku. Tu smo već na oko dve trećine onih koji su promakli“, upozorava epidemiolog Zoran Radovanović.

Na to ukazuju i informacije kojima raspolažu u Sindikatu lekara i farmaceuta Srbije, a prema kojim u specijalnim kovid bolnicama trenutno „ima puno mesta“, što anesteziolog Rade Panić objašnjava tvrdnjom da sojevi koronavirusa u cirkulaciji ne izazivaju teže kliničke slike, samim tim ni potrebu za hospitalizacijom.

„Nema puno pacijenata na mehaničkoj ventilaciji, nema puno pneumonija. Dakle, pacijenti su uglavnom stariji ili pacijenti koji imaju udružene bolesti ili koji su već bili u bolnici, pa su tu zaraženi i onda se njihovo lečenje produžava. Kao što vidite, postoji određen broj preminulih, ali je taj broj značajno manji, nego što je to bilo kada je bila delta u pitanju“, rekao je anesteziolog Rade Panić.

Ali se mora voditi računa, upozorava dalje epidemiolog Radovanović, jer se zaboravlja: svaki novi atak kovida-19 dodatno oštećuje organe, jer je reč sistemskoj bolesti.

„Kod mladih udari na srce, druge organe, uključujući i mozak, to je jedna stvar. A druga stvar, neko može vrlo blagu formu bolesti da ima, a da se onda mesecima još oseća iscrpljeno, da ne može da potrči, da ima probleme sa kapacitetom pluća, sa memorisanjem, to je takozvani produženi kovid“, objašnjava Radovanović.

Podsećanje na važeće mere protiv širenje virusa je kratko: nema ih.

„Krizni štab nema šta da kaže, to je moja procena. Da je neko sazvao Krizni štab, ja bih došao“, rekao je 19. jula član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon.

Komentari (20)

Vidi sve komentare