Semenke suncokreta – toliko zdrave, a često zapostavljene

Zdravlje 09. maj 202110:28 4 komentara
Pixabay

Naučne studije pokazale su da semenke suncokreta sadrže supstance koje pomažu u bržem zarastanju rana, a naročito su bogate linolenskom i drugim kiselinama koje su nam neophodne u ishrani.

Suncokret se najčešće uzgaja zbog ulja koje svakodnevno koristimo za pripremu jela, a za to se upotrebljavaju suncokretove semenke.

Povezane vesti

One mogu da se konzumiraju sirove ili pečene, kao grickalice ili brašno u pahuljicama. Koriste se i za izradu maslaca kao alternativa mlečnom ili maslacu od kikirikija, piše News18.

Brojne su prednosti ovih semeki koje bismo mogli da iskoristimo.

Bogate su nutrijentima

Semenke suncokreta su dobar izvor vitamina, posebno B vitamina, vitamina C i E. Sadrže visok udeo esencijalnih minerala poput fosfora, magnezijuma, mangana, cinka i gvožđa. Svi zajedno, a one posebno, pomažu u održavanju kostiju, tkiva i vitalnih organa, a najviše pomažu kod procesa zarastanja.

Pomažu srcu

Viši nivo holesterola, posebno lipoproteina niske gustine (LDL), štetna je za srce jer se taloži na zidovima arterija i može da, nakon svega, dovede i do srčanog udara.

Semenke suncokreta sadrže visok udeo linolne kiseline koja pomaže u smanjenju ukupnog holesterola, kao i nivoa LDL-a. Seme takođe sadrži oleinsku kiselinu koja može da smanjiti trigliceride, uzročnike srčanih tegoba.

Značajne su kod dijabetesa

Ljudi koji imaju dijabetes ne mogu da proizvedu dovoljno insulina dabi doveli glukozu u ćelije. Rezultat je porast nivoa šećera u krvi i oštećenje krvnih sudova i vitalnih organa. Seme suncokreta ne samo da ima nizak glikemijski indeks, već sadrži hlorogenu kiselinu koja kontroliše nivo šećera u krvi.

Deluju protivupalno 

Akutna upala je privremeni zaštitni odgovor organizma na svaku povredu ili infekciju. Hronična upala je, međutim, dugotrajno stanje koje prouzrokuje oštećenje ćelija, tkiva i vitalnih organa poput srca. Takođe može da prouzrokuje oštećenje DNK, pa čak i karcinom. Semenke suncokreta sadrže vitamin E i fenolna jedinjenja poput flavonoida, a oba imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju upale.

Ubrzavaju zarastanje rana

Studije sprovedene na životinjama pokazale su da seme suncokreta može da pomogne u zarastanju rana. Linolna kiselina u semenkama pomaže da se proces zarastanja rana ubrza.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare