Pet malo poznatih simptoma nedostatka vitamina B12, jedna od njih je i anemija

Zdravlje 29. nov 202310:33 2 komentara
glavobolja, bolovi, glava
Artem Furman/Shutterstock

Vitamin B12 učestvuje u brojnim procesima u telu, uključujući sintezu DNK, nastanak crvenih krvnih zrnaca i izolacionog omotača koji omogućava provođenje signala kroz nervni sistem.

Ako ste iskusili neke od niže navedenih simptoma nedostatka vitamina B12, javite se vašem lekaru, piše Klix.ba.

Nedostatak B12 može izazvati anemiju i simptome poput umora, slabosti mišića, vrtoglavicu ili ošamućenost. Međutim, manje je poznato da nedostatak vitamina B12 može izazvati i kognitivne probleme, piše N1 Zagreb.

Prema članku objavljenom u British Medical Journalu (BMJ) ove godine, postoji pet problema koji se vide kod 85 odsto pacijenata s nedostatkom B12: problemi s pamćenjem, kognitivne teškoće, afazija, problemi s učenjem i glavobolje (migrene).

“Anemija je prisutna u manje od 20 odsto ljudi s nedostatkom vitamina B12. Neurološki problemi, koji su mnogo češći, mogu da potraju mesecima ili čak godinama dok se potpuno ne povuku”, navodi se u članku.

Osobama koje nemaju teški nedostatak vitamina B12 i neurološke simptome, vitamin B12 se može davati oralno u dozi od 1000 do 2000 μg jednom dnevno. Vitamin B12 je prisutan samo u namirnicama životinjskog porekla. Količina vitamina B12 u namirnicama, zavisi od vrste namirnice, ali i zemlje proizvodnje.

U većini slučajeva situacija će se popraviti kada ishranu obogatite mesom, ribom, sirom, maslacem, jajima, kvascem i hranom obogaćenom vitaminom B12. Međutim, ako je nedostatak ozbiljniji, možda ćete morati svakodnevno da uzimate dodatke isrhrani.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare