Smrtnost od bolesti srca u porastu – zagađenje jedan od uzroka

Zdravlje 12. dec 202311:06 0 komentara
Shutterstock/Liya Graphics

Najveća smrtnost od tih bolesti je u Istočnoj Evropi gde je u prošloj godini na 100.000 stanovnika broj preminulih iznosio čak 553.

Smrtnost od kardiovaskularnih bolesti globalno je u porastu i u odnosu na 1990. godinu kada je od tih bolesti preminulo 12,4 miliona ljudi, 2022. godine broj smrtnih slučajeva izazvanih kardiovaskularnim bolestima je porastao na skoro 20 miliona, navodi se u danas objavljenim podacima u Žurnalu Američkog koledža za kardiologiju.

Najveća smrtnost od tih bolesti je u Istočnoj Evropi gde je u prošloj godini na 100.000 stanovnika broj preminulih iznosio čak 553.

Istovremeno, od istih zdravstvenih problema najmanje su stradali žitelji Australije, gde je na isti broj stanovnika zabeleženo svega 122,5 smrtnih slučajeva.

Većina smrtnih slučajeva vezanih za kardiovaskularna oboljenja u Istočnoj Evropi, ali i Centralnoj Aziji, Srednjem Istoku i delovima Afrike uzrokovana je visokim gornjim krvnim pritiskom.

Kao najčesći uzrok kardiovaskularnih problema ističe se nepravilna ishrana kao i zagađenost životne sredine.

Inače, među kardiovaskularnim poteškoćama, ishemia, odnosno otežani protok i smanjenje dotoka krvi do srčanog mišica, kao i srčani udar, najčesci su uzroci smrti u svetu kada je reč o bolestima srca.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!