Mladi sve više konzumiraju e-cigarete: Šta je vejp, a šta snus i kako utiču na zdravlje

Zdravlje 17. sep 202307:58 14 komentara
Shutterstock

Elektronske cigarete i slični duvanski proizvodi koji nisu klasična cigareta sve su popularniji, naročito među mladim ljudima.

Taj trend, razumljivo, izaziva zabrinutost kod roditelja, koji se često pitaju šta je razlika između vejpa, snusa i drugih sličnih proizvoda.

Snus

Počećemo od snusa, odnosno „nikotinske vrećice“, duvanskog proizvoda koji potiče od varijante suvog burmuta prvi put proizvedenog u Švedskoj početkom 18. veka.

Šta je burmut?

Burmut je prah nastao mlevenjem lišća duvana, koji se upptrebljava tako što se lagano ušmrkne, pa se kroz sluzokožu nosa na taj način apsorbuje nikotin.

Koristi se tako što se postavlja unutar usne, tačnije između usne i desni, na duži period.

Prodaja snusa je nezakonita u nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Novi Zeland, Australiju, kao i sve članice Evropske unije, osim Švedske. Sa druge strane, to je najprisutniji duvanski proizvod u Norveškoj, koja nije članica EU, a dostupan je i u Švajcarskoj.

Snus se može naći u prodaji i u SAD, dok Kanada otežava njegovu nabavku visokim porezima na uvoz.

Shutterstock

Obično sadrži nikotin, koji može da dovede do zavisnosti. Štetan je za zdravlje.

N1 je ranije pisao da Zakon o duvanu u Srbiji definiše snus kao „svaki duvanski proizvod koji se upotrebljava za oralnu upotrebu osim onih namenjenih za udisanje ili žvakanje, koji je izrađen u celosti ili delimično od duvana, u obliku praha ili čestica ili bilo kakavoj kombinaciji tih oblika, pakovan u vrećice ili porozne vrećice“.

Vejp

Pod nazivom vejp zapravo se podrazumevaju elektronske cigarete.

Vejpovi, za razliku od klasičnih cigareta, ne sadrže duvan i ništa ne sagorevaju, tako da prilikom njihove upotrebe nema dima, već se i uvlači i izbacuje para.

Ovi uređaji se pune specijalnim tečnostima, koje u mnogim slučajevima, sadrže tečni nikotin, ali ima i beznikotinskih, različitih ukusa. Grejač unutar vejp uređaja pretvara tu tečnost u paru, koju konzument udiše.

Engleska reč „vaping“ podrazumeva postupak udisanja pare koja se stvara zagrevanjem tečnosti u uređaju.

Shutterstock

Tečnosti koje se sipaju u vejp uređaj sadrže propilen, glikol, biljni glicerol, arome i u nekim slučajevima nikotin. Ako sadrži nikotin, njegova količina se označava miligramima po mililitru tečnosti ili u procentima, piše kudaveceras.rs.

Postoje dve vrste elektronskih cigareta – jednokratne i dugoročne, odnosno za višekratnu upotrebu

Jednokratne e-cigarete nemaju opciju dopunjavanja. Uređaj se pri kupovini dobija sa već ubacčenom tečnošću i napunjenom baterijom. Traje dok se ne potroši tečnost ili isprazni baterija, a kapacitet mu je uglavnom ograničen brojem uvlačenja (npr. 800 ili 1000 udisaja po uređaju).

Dugoročne, odnosno višekratne, e-cigarete funkcionišu po istom principu kao jednokratne, samo što dolaze uz punjač i korisnik može da bira različite ukuse tečnosti kojima puni rezervoar unutar uređaja.

Uticaj na zdravlje

Svetska zdravstvena organizacija kaže da tečnosti za elektronske cigarete mogu, ali ne moraju da sadrže nikotin (ali ne i duvan), ali takođe uglavnom sadrže aditive, ukuse i hemikalije koje mogu biti toksične po zdravlje.

Iz SZO navode da emisije e-cigareta obično sadrže nikotin i druge toksične supstance koje su štetne kako za korisnike, tako i za one koji ih ne konzumiraju, zbog pasivnog izlaganja aerosolima. Ukazuju da neki proizvodi za koje se tvrdi da ne sadrže nikotin zapravo sadrže.

Dodaju da konzumacija nikotina kod dece ima štetan uticaj na razvoj mozga, što dovodi do dugoročnih posledica i potencijalno može da dovede do poremećaja učenja i do anksioznosti.

„Dokazi otkrivaju da su ovi proizvodi štetni po zdravlje i nisu bezbedni. Međutim, prerano je dati jasan odgovor o dugoročnom uticaju korišćenja ili izloženosti elektronskim cigaretama. Neke nedavne studije sugerišu da upotreba tečnosti za e-cigarete može da poveća rizik od srčanih bolesti i poremećaja rada pluća“, poručuju na sajtu Svetske zdravstvene organizacije.

Pročitajte još

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare