Stali ste na morskog ježa: Šta da uradite i kada da potražite pomoć lekara?

Zdravlje 10. jul 202410:29 4 komentara
Shutterstock

Može da se desi da bodlje nećete moći lako da uklonite i da će popucati kada ih izvučete. Ako primetite da ih je teško ukloniti, najbolje je da se obratite lekaru da vam pomogne.

Neoprezni plivači često gaze morske ježeve, gde bodlje prodiru duboko u tkivo i mogu se zaglaviti i izazvati dodatne komplikacije. Ako ste slučajno zgazili ježa, prvo treba da dezinfikujete ranu (alkohol, antiseptik) i, ako ste spretni, sterilnom iglom uklonite bodlje.

Možete koristiti i sterilnu pincetu, i pokušajte da odmah uklonite bodlje dok je koža još vlažna i meka. Bodlje koje se ne mogu ukloniti treba mazati amonijum sulfogirodalatom ili takozvanim mastima – crna mast će ubrzati izlazak bodlji iz kože. Takođe možete natopiti ranu toplom vodom i sirćetom, što takođe pomaže da bodlje izađu.

Najteže je ukloniti bodlje sa šake i prstiju jer je koža tanka i ima malo masnog tkiva koje pomaže da podstakne bodlje da izađu.

Može se desiti da bodlje neće biti lako da uklonite i da će popucati kada ih izvučete. Ako primetite da ih je teško vaditi, idite kod lekara da vam pomogne. Ako polovina bodljica ostane u telu, postoji rizik od infekcije, pa je bolje potražiti stručnu pomoć.

Neki ljudi su alergični na ubod ježa, ali kod većine ne izaziva ozbiljne probleme, osim početnih bolova, piše 24sata.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare