Kardiolog dr Mališić objasnio šta izaziva sindrom iznenadne smrti

Zdravlje 20. feb 202415:09 13 komentara

Sindrom iznenadne smrti je poznat kao termin, ali ne i šta je tačno njegov uzrok.

Sindrom naprasne smrti znači iznenadni prestanak vitalnih funkcija kod prethodno zdravog čoveka. To znači prestanak disanja, srčanog ciklusa i kao posledica toga gašenje moždanih funkcija“, kaže kardiolog, dr Svetislav Mališić za N1.

Prema rečima kardiologa do ovog sindroma dolazi na isti način i kod odraslih i kod dece.

Ovaj sindrom je u medicini poznat, ali ono što bih istakao je da je važna svest o tome da većina uzroka leži u kardiovaskularnim bolestima, tačnije strukturnim bolestima srca“, objašnjava doktor.

On kaže da od tog velikog broja strukturnih bolesti srca, više od 50 odsto otpada na koronarnu bolest, znači na bolest krvnih sudova srca.

Svi su čuli za anginu pektoris, za infarkt… Jedna od prvih posledica infarkta srca može da bude ta maligna aritmija, ta takozvana polimorfna ventikularna tahikardija koja vodi srce u zastoj. I to je, na žalost, za neke prvi, i poslednji, simptom infarkta miokarda. Mi to onda nazivamo naprasna smrt“, objašnjava sagovornik N1.

On dodaje da uzročnika ima mnogo, ali su najčešći uzroci stradanja mladih ljudi, iz punog zdravlja, neotkrivene kardiovaskularne bolesti.

Prevencija je ključna, bar jednom godišnje bi trebalo otići na kardiološki pregled, bez obzira da li osoba ima ili nema simptome, da li ima ili nema neku hroničnu bolest. Taj pregled uključuje EKG, merenje pritiska, ultrazvučni pregled srca i test opterećenja. Nakon tako zaokruženih pregleda dobija se kompletna slika funkcionisanja srca neke osobe, odnosno da ima ili nema dijagnozu“, kaže dr Mališić.

Šta je još doktor rekao na ovu temu pogledajte u videu na početku teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare