Stručnjak objasnio šta više šteti crevima – pivo ili vino

Zdravlje 29. sep 202319:13 9 komentara
Shutterstock/Reanprayoon

Šta su pokazale studije, a do kakvih zaključaka je došao naučnik koji decenijama istražuje uticaj alkohola na ljudski organizam?

Prema novoj studiji, pivo može imati pozitivan efekat na mikrobiom creva. To nije tačno, kaže Helmut Zajc, koji decenijama istražuje uticaj alkohola na ljudski organizam.

Rezultati studije iz Kine sigurno će oduševiti pivopije. Prema ovim studijama, pivo ima fantastične sastojke sa veličanstvenim efektima. Ovo piće, tvrdi studija, ne samo da čini čoveka srećnijim, već i zdravijim.

Autori pišu da crevni mikrobiom može da razgradi određene sastojke piva i tako pozitivno utiče na imuni sistem. Mogu imati antiinflamatorno i antioksidativno dejstvo, tako da mogu učiniti bezopasnim štetne produkte metabolizma. To zvuči sjajno.

Kontroverzna studija

Ali pažljiviji pogled na studiju brzo pokvari raspoloženje. Zato što ga je finansirala Državna ključna laboratorija za inženjerstvo biološke fermentacije piva. I deo je pivare Tsingtao – jedne od dve najveće pivare u Kini.

#related-news_1

Osim toga, dva od pet autora studije dolaze iz laboratorije te pivare – dakle, moguće je da se radi o sukobu interesa. Naučnik koji istražuje alkohol, Helmut Zajc, sumnja u nezavisnost ovog istraživanja.

Ali njega je pre svega interesovao sadržaj te studije, koja je, kako je rekao, „groteskna u poređenju sa alkoholom“.

„Naravno da u pivu postoje određeni sastojci koji blagotvorno utiču na zdravlje, na primer ekstrakt hmelja“, objašnjava Zajc. On već decenijama istražuje uticaj alkohola na ljudski organizam, piše Dojče vele.

Više štete nego koristi

Oksidativni efekat alkohola je mnogo veći od potencijalnog pozitivnog dejstva svih ostalih sastojaka, ističe ovaj naučnik. I objašnjava da ovaj oksidativni efekat dovodi do upale i povećava rizik od bolesti – od dijabetesa do karcinoma, prenosi N1 Zagreb.

„Alkohol izaziva karcinom upravo u debelom crevu“, upozorava Zajc. i dodaje da se alkohol u telu pretvara u acetaldehid i toksičan je.

I ne samo to: prema mišljenju ovog naučnika, pivo je čak štetnije za creva od vina. Međutim, kako napominje, još nije otkriveno zašto je to tako, zaključuje DW.