Avokado je sve popularnija hrana koju neki ljudi ne vole, a drugi vole. Dijetetičari tvrde da je sasvim u redu jesti avokado svaki dan.
Dijetetičar Kim Kulp preporučuje da se idealna dnevna porcija avokada razlikuje od osobe do osobe, ali se generalno preporučuje jedna trećina avokada.
Isto tako, dijetetičarka Stefani Vels dodaje da jedenje celog avokada nije nezdravo, pod uslovom da unosimo dovoljno proteina i ugljenih hidrata tokom dana kako bismo održali svoju ishranu uravnoteženom, piše „Parade“.
Šta možemo očekivati da će se desiti našem telu ako avokado uključimo u ishranu svaki dan? Kulp i Vels ističu pet ključnih promena.
Više energije
Avokado sadrži proteine, masti, vlakna i ugljene hidrate koji obezbeđuju energiju i duže nas drže sitima. Kombinujte ga sa tostom, tofuom ili u smutiju za uravnotežen obrok.
Poboljšano varenje
Vlakna avokada poboljšavaju varenje i zdravlje creva i smanjuju rizik od hroničnih bolesti. Osobe sa sindromom iritabilnog creva treba da ograniče unos zbog sorbitola, koji može da iritira creva.
Bolje zdravlje srca
Vlakna i nezasićene masti u avokadu snižavaju holesterol, pomažu u regulisanju krvnog pritiska i smanjuju rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.
Zdravlje očiju
Avokado je bogat luteinom i zeaksantinom, antioksidansima koji štite zdravlje očiju tokom starenja. Kombinujte ga sa jajima i spanaćem za dodatnu zaštitu od gubitka vida.
Bolje raspoloženje
Mononezasićene masti, kalijum i magnezijum iz avokada pomažu u borbi protiv depresije i stabilizuju šećer u krvi, sprečavajući promene raspoloženja.
Može pomoći u sprečavanju urođenih mana tokom trudnoće
Avokado sadrži 129 mikrograma folata, važnih za sprečavanje urođenih mana. Iako nije dovoljan sam po sebi, odličan je dodatak prenatalnim vitaminima, prenosi Index.hr.
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare