Šta se dešava u našem telu kada pocrvenimo?

Zdravlje 02. mar 202117:30 1 komentar
Foto: Shutterstock

Ljudi su često misle da mogu da kontrolišu sopstvene reakcije, pa tako misle da su reakcije koje pokazuju prema drugima one koje smatraju najprikladnijima.

Sa druge strane, ne možemo da zaboravimo da postoje i druge vrste reakcija koje su nehotične, i koliko god želeli da ih kontrolišemo, jednostavno ne možemo.

Povezane vesti

To se može videti u slučaju crvenila, što je spontani odgovor, to ne možemo da učinimo namerno, niti možemo da odglumimo, piše Bright Side.

Crvenilo u licu je tako istinska i jedinstvena reakcija čije razumevanje često može da bude teško.

Što se događa u telu?

Ljudsko telo prolazi kroz niz reakcija kao i procesa, što dovodi do trenutka kada nam obrazi poprimaju crvenkastu boju koju doživljavamo kao rumenilo.

Čini se da je crvenilo u licu prirodna reakcija simpatičkog živčanog sistema, koji je odgovoran za brze nehotične reakcije našeg tela.

Kada ovaj sistem opaža neke specifične vrste emocija, šalje poruku nadbubrežnim žlezdama da oslobađaju hormon nazvan adrenalin, koji je takođe odgovoran za pokretanje telesne reakcije borbe ili bega.

Kada se ovaj hormon otpusti, naš puls se ubrza, što zauzvrat dovodi do širenja krvnih sudovaa, povećavajući i nivo kiseonika u krvi i sam protok krvi.

Istraživanja su pronašla dokaze da područja koja su najosetljivija na crvenilo, poput obraza, vrata i ušiju posebno imaju drugačiju anatomsku strukturu koja omogućava ovu spontanu i nekontrolisanu reakciju.

Mogući uzroci crvenila

Već znamo unutarnji proces koji prouzrokuje ovu karakterističnu obojenost u nekim delovima našeg tela. Ali to je samo opis onoga što se događa. Takođe je važno znati šta zapravo pokreće takav odgovor, a postoji nekoliko mogućih uzroka:

Emocije: Neprijatnost, sramežljivost, zaljubljenost ili čak bes mogli bi da budu razlog zašto neki delovi našeg lica pocrvene.

Temperatura: Ako nam telesna temperatura poraste zbog vrućine ili vežbanja, verovatno će se pojaviti crvenilo. Slično tome, ekstremna hladnoća može da prouzrokuje da vaše uši, nos i obrazi poprime drugačiju nijansu.

Hrana ili piće: Ako jedete nešto začinjeno ili hranu koja sadrži određene hemijske komponente, to bi takođe moglo da dovede do crvenila. Ista stvar može da se dogodi ako popijete nešto što je veoma vruće.

 

Komentari (1)

Vidi sve komentare