Šta se događa u telu kada previše gledate TV?

Zdravlje 14. sep 202209:49 0 komentara
Foto: Shutterstock

Od maratonskog gledanja filmova do bindžovanja omiljenih serija, veliki broj ljudi uživa u gledanju TV-a. Kako ta navika može da šteti organizmu?

Popularnost striming usluge je porasla poslednjih godina, ali osobe starije od 65 godina još uvek preferiraju televizijski sadržaj, jer provode oko trećinu budnosti ispred svojih TV prijemnika.

Povezane vesti

Provođenje vremena uz dobru seriju ili film može da bude izvrstan oblik bega od stvarnosti, sredstvo borbe protiv usamljenosti i za mnoge pristupačan način za zabavu cele porodice. Ali, budući da provođenje toliko sati pred ekranima postaje norma, trebalo bi se zapitati o štetnim efektima.

Uticaj na mozak

„Postoje ograničeni dokazi koji upućuju na to da prekomerno gledanje televizije ima negativan efekat na zdravlje našeg mozga“, kaže dr Bal Atval, neurolog u bolnici „The Wellington“.

Međutim, navodi on, „postoje preliminarne studije koje ukazuju da gledanje TV-a može da smanji količinu sive mase u mozgu“ i da je taj proces povezan i sa demencijom i sa drugim degenerativnim bolestima mozga.

Mentalno zdravlje

Psihoterapeut Fil Šarples kaže da kada se analizira uticaj preteranog gledanja televizije na naše mentalno zdravlje, nailazi se na rezultate istraživanja koje je otkrilo korelaciju između preterivanja u gledanju televizije i depresije, osećaja beznadežnosti  i lošeg raspoloženja.

Takođe se ukazuje da oni koji pate od depresije ili anksioznosti imaju veću verojvatnoću da će preterati sa gledanjem televizije, što ima posredni efekat i na njihovo fizičko zdravlje.

Uticaj na oči

Možda neće štetiti onoliko koliko su upozoravali naši roditelji, ali celodnevno gledanje u ekran sigurno može da utiče na vaše oči.

„Prekomerno gledanje televizije može da dovede do naprezanja očiju, a simptomi toga uključuju poteškoće sa koncentracijom, glavobolju, zamagljen ili dvostruki vid i peckanje ili svrab očiju“, kaže doktor opšte prakse dr Hana Patel.

Sindrom suvoće očiju takođe je povezan sa previše vremena provedenog ispred ekrana, zbog toga je važno da redovno pravite pauze. Ako simptomi potraju, trebalo bi da se obratite lekaru..

Reakcija tela

Prema mišljenju dr Sare Dejvis, savetnici za sportsku medicinu, previše  gledanja TV-a moglo bi ozbiljno da naštetiti našim mišićima i kardiovaskularnom zdravlju.

„Jednostavno rečeno, naša meka tkiva nastavljaju da se izdužuju dok smo ispruženi na kauču, čak i dok mirno ležimo“, objašnjava ona.

Doktorka dodaje da „kada konačno ustanemo sa kauča, kolagenskim vlaknima mekog tkiva treba vremena da povrate svoju izvornu dužinu, zbog čega možemo da se osećamo ukočeno nekoliko sekundi ili minuta“.

Ona objašnjava da dugotrajno nepomično sedenje dovodi do skupljanja krvi u venama i usporavanja povratka krvi u srce kroz manje krvne sudove. To može da skrene krv od važnih telesnih funkcija, smanjujući efikasnost i delotvornost radnog tela za vreme gledanja omiljenih sadržaja.

Uticaj na creva

„Besmisleno prejedanje stvara beskrajne probleme za zdravlje naših creva“, kaže gastroenterolog dr Liza Das.

Ona navodi da sedenje prouzrokuje usporavanje probave, što zauzvrat može da dovede do simptoma kao što su nadutost, refluks i zatvor.

„Glavni problem kod konzumiranja hrane pred ekranima je nesposobnost doživljavanja zadovoljstva u hrani, nemogućnost prepoznavanja nastupanja sitosti i nedostatak društvene interakcije koja je toliko neophodna za naše crevno-moždane signale“, kaže dr Das.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!