Šta se dogodi u telu ako pre svakog obroka pojedete voće?

Zdravlje 08. jul 202208:33 > 09. jul 2022 09:53 6 komentara
Pixabay/ilustracija

Tokom letnjeg perioda i visokih temperatura, lagana i osvežavajuća hrana nam je prvi izbor. Tada jedemo više voća i sezonskog voća i povrća i osećamo se bolje, poletnije i zdravije.

Svi znamo da je voće važan deo prehrane. Izvrstan je izvor vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana, koji su, sa nutricionističke strane, neophodni za normalnu funkciju organizma i mogu da pomognu u smanjenju rizika od raka, bolesti srca i dijebetesa, piše zadovoljna.hr.

Pročitajte još

Međutim, postoji rasprava o tome kada i kako bi trebalo konzumirati voće, da bi od njega imali najviše koristi.

Vodiči za zdravu prehranu obiluju savetima da bi voće trebalo da jedemo isključivo na prazan želudac, kako bismo uneli što više hranjivih materija i pokrenuli svoj probavni sistem. Takođe, konzumiranje voća nakon obroka izaziva fermentaciju, a voćku posle jela je izrazito teško svariti.

Kada bi trebalo da jedemo voće?

Međutim, istraživanja su pokazala da to ipak nije istina. Kako objašnjava Healthline, probavni sistem je dizajniran tako da apsorbuje što više hranjivih materija iz hrane i uvek je spreman za rad.

Doba dana ne može da utiče na hranljivost određene namirnice. Međutim, trebalo bi više pažnje da obratimo na to kako jedemo. Ako hranu jedemo previše brzo, naše telo će imati problem sa varenjem onoga što smo pojeli, bez obzira na to da li se radi o voćki ili parčetu pice.

Iako ne postoji određeni raspored kad bi trebalo da jedemo voće, preporučuju se četiri porcije dnevno. Dobra vest je ta da se u to računaju i voćni deserti, koje obožavamo tokom letnjih mjeseci, poručuju iz organizacije American Heart Association.

„Eat the rainbow“

Za one koji žele da smršaju, voće bi bilo najbolje da konzumiraju pre svakog obroka. Vlakna koja se nalaze u voću ponašaju se kao posebna vrsta ugljenih hidrata, od kojih ne apsorbujemo kalorije, ali nas drže sitim. Drugim rečima, voće će nas zasititi, pa ćemo pojesti manje nezdrave hrane.

U mršavljenju će vam najbolje pomoći malina, kupina, marakuja i nar, kažu nutricionisti.

Verovatno ste barem jednom na društvenim mrežama videli izraz „jedite dugu“ (eat the rainbow). Ovaj Instagram-savet hvale brojni stručnjaci, jer su hranjivi spojevi, koji voću daju boju zapravo antioksidansi, a poznato je da se oni bore protiv slobodnih radikala i smanjuju upale u telu.

Ako imate osećaj da vaše telo teško razgrađuje voće, najbolje bi bilo da ga prokuvate, kako biste ‘omekšali’ vlakna u njemu i kako bi vaša probava bolje funkcionisala, kaže nutricionistkinja Keri Gabrijel.

Sezonsko letnje voće, poput lubenice, najbolja je opcija za hidrataciju, a ujedno i snabdevanje organizma vitaminima i mineralima. Zanimljivo je da jedna porcija lubenice ima pola šolje vode. Jedite lubenicu za vreme letnjih meseci, jer su prednosti dnevnog unosa tekućine beskrajne, kaže Gabrijel.

Komentari (6)

Vidi sve komentare