Šta spavanje kraće od šest sati radi vašem mozgu?

Shutterstock

Odavno je svima poznato koliko je san važan za pravilno funkcionisanje, koncentraciju, motivaciju i uspešno odrađivanje dnevnih obaveza, ali uprkos čestim upozorenjima i savetima, ljudi se ne pridržavaju pravila da spavaju otprilike osam sati.

Doktorka Rebeka Robins objasnila je što se događa u mozgu kada mu dajemo samo šest i manje sati sna i kako veliku razliku može da napravi i samo jedan sat više.

Povezane vesti

„Ako jednu noć spavate osam sati, a već iduću šest i tako menjate ritam, vi zapravo šaljete mozgu poruku da se prilagođavate drugoj vremenskoj zoni. Svaki sledeći odlazak u krevet postaje izazov za njega i zbunjujete ga. Toksini koje mozak tada ispušta mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija i problema poput demencije“, kaže dr Robins.

Takođe, istraživanja su pokazala da oni koji ne spavaju dovoljno imaju veće šanse da obole od gripa i raznih virusa jer imunitet pada i postajete osetljiviji.

Imati tačan raspored odlaska u krevet i buđenja ključno je u održavanju zdravlja.

„Mnogi misle da je samo deci potrebna dobra rutinu spavanja, ali potrebna je i odraslima.

Dr Robins predlaže da ne koristite mobilne telefone pre spavanja već odvojite nekoliko minuta za meditaciju i nakon toga utonete u san. Takođe, ako se slučajno budite tokom noći, nemojte uzimati mobilni u ruke, to može dodatno da vam oteža da zaspite, piše LADBible, prenosi Večernji hr.

Komentari (2)

Vidi sve komentare