Šta sve stomatolog može da sazna o vama kada otvorite usta?

Zdravlje 05. okt 202222:10 1 komentar
Foto: Shutterstock

I dok su vama karijes, kamenac i naslage na zubima glavna preokupacija kada odlazite na redovnu kontrolu kod stomatologa, on vidi i stvari koje uopšte nemaju veze sa zubima.

S obzirom na to da su usta prozor u celi organizam, stomatolog ima uvid u vaše celokupno zdravstveno stanje.

Trudni ste

Povećanje progesterona tokom trudnoće olakšava rast bakterija koje prouzrokuju gingivitis, a istraživanja pokazuju da će skoro 40 odsto žena razviti trudnički gingivitis.

Neke trudnice takođe mogu da osete crvenu kvržicu na desnima, koja se naziva piogeni granulom, prenosi Index.hr.

Grizete nokte

Čak i bez direktnog pogleda na vaše prste, stomatolog može da otkrije da li ste rob ove ružne navike.

Povezane vesti

Znakovi koji ukazuju na grickanje noktiju su mala oštećenja i pukotine na zubima, ali i istrošenost zuba koji su izloženi konstantnom pritisku, kažu stomatolozi. Zubi u nekim slučajevima mogu postati i nejednaki.

Sisali ste palac kao dete

Ako ste sisali palac i nakon sedme godine, možda ste razvili značajne promene u zagrižaju i tako promenili položaj zuba.

Stomatolozi mogu da vide znakove poput izbačenih prednjih zuba, što može da utiče na rast i razvoj dečije čeljusti, ali i na govorne obrasce. Ali, to se može ispraviti ortodontskim aparatima.

Imate hronična oboljenja

Loš zadah ne mora da bude samo znak loše higijene, već i hroničnih oboljenja.

Stomatolozi mogu da razlikuju tipove zadaha, pa tako „voćni“ mirisi mogu da ukažu na dijabetes koji nije pod kontrolom ili na određeni tip ishrane koji ne odgovara organizmu, dok „riblji“ miris može da ukaže na probleme sa bubrezima ili jetrom, prenosi N1 Zagreb.

Patite od poremećaja ishrane

Mnogi stomatolozi tvrde da pri samo jednom pogledu u vašu usnu duplju mogu da vide da li  bolujete od poremećaja ishrane. Neka stanja poput bulimije ostavljaju vidljive posledice na zubima koje nijednom stomatologu ne mogu promaći.

Vidljiva je erozija sa unutarnje strane zuba koja dovodi do nastanka karijesa. Isto tako, ako se erozija pojavljuje na zubima koji su dublje u vilici, to može da bude indicija refluksa, ali i korišćenja antidepresiva koji smanjuju količinu pljuvačke u ustima.

Preterujete sa zaslađenim ili gaziranim pićima

Možda ste okrnjili zub zbog sasvim drugog razloga, ali postoji indikacija koja ukazuje na to zašto su vaši zubi slabi i podložni kvarenju.

Gazirana pića i druga slatka pića mogu s vremenom omekšati zube, tvrde stomatolozi. Slično tome, energetska pića, koja su nešto kiselija od bezalkoholnih, mogu naneti više štete vašoj zubnoj gleđi i samim tim dovesti do oštećenja zuba.