Stalno vam se jede slatko? Šta vam telo poručuje

Zdravlje 27. maj 202415:05 4 komentara
Shutterstock

Ove situacije se najčešće dešavaju osobama koje preskaču obroke ili su im obroci neuravnoteženi.

Preterana želja za slatkišima je uobičajena pojava u savremenom svetu, posebno među ženama. Svi znamo onaj osećaj kada želimo da pojedemo nešto slatko i koliko god se trudili da prevarimo svoje telo jabukama ili nekim drugim voćem, želja postaje samo veća. Na kraju popuštamo i posežemo za omiljenom čokoladom, tortom ili bombonama.

Iako znamo da šećer nije dobar za naše zdravlje (da ne pominjemo kilograme), često mu je teško odoleti, pišu Vijesti.me.

Ako se suočavate sa ovim problemom, znajte da niste jedini. Šećer podstiče lučenje serotonina (hormona sreće) i endorfina (koji nas umara), zbog čega izaziva zavisnost i teško ga se odričemo.

S druge strane, mnoge studije u oblasti holističke medicine pokazuju da je žudnja za određenom hranom jasan znak da naše telo pokušava da nam kaže da nam je potrebno više hranljivih materija. U časopisu piše o tome na šta telo pokušava da nas upozori kada često osećamo želju za slatkišima.

Zašto često jedemo nešto slatko?

Kolebanje šećera u krvi, odnosno njegov nagli pad, zapravo je glavni uzrok stalne potrebe za slatkišima. Ako se desi da odjednom poželite nešto slatko i ne možete da prevarite tu želju, to znači da je vašem telu potrebno više goriva da bi nivo šećera u krvi bio stabilan.

Ove situacije se najčešće dešavaju osobama koje preskaču obroke ili su im obroci neuravnoteženi. Da biste izbegli ovaj scenario, potrebno je da imate najmanje tri obroka dnevno (po mogućnosti dve užine), koji će se sastojati od proteina, složenih ugljenih hidrata (cela zrna) i vlakana. Ovakvi obroci će vašem telu dati sve potrebne hranljive materije, zbog čega ćete izbeći konstantan pad šećera u krvi, a samim tim i potrebu za slatkom hranom.

Magnezijum

Poslednjih nekoliko godina sve veći broj stručnjaka ukazuje da je stalna želja za slatkišima često pokazatelj da našem organizmu nedostaje magnezijuma.

Ovo je naročito često kod ljudi koji stalno jedu čokoladu. Nedostatak magnezijuma je posebno problematičan kod žena tokom mesečnog ciklusa jer su simptomi PMS-a, poput razdražljivosti, izraženiji kod žena kojima nedostaje ovaj mineral, što dodatno pojačava njihovu želju za slatkišima.

Da biste prevazišli ovaj problem, povećajte unos hrane bogate magnezijumom, kao što su spanać, mahunarke, orasi ili semenke. Postarajte se da svaki vaš obrok sadrži neku od navedenih namirnica i želja za slatkišima će se postepeno smanjivati.

Voda

Kada je naše telo dehidrirano, možemo osetiti i potrebu za slatkišima jer naše telo često brka osećaj gladi i žeđi. Zato pre nego što posegnete za čokoladom, prvo popijte čašu vode.

Stres

Konačno, želja za šećerom se vrlo često javlja kada smo pod stresom jer, kako smo rekli, stimuliše lučenje seratonina i endorfina. Međutim, dok nam šećer pomaže da se osećamo bolje u ovom trenutku, on ne rešava problem.

Kako se osloboditi stalne želje za slatkišima?

Prva i osnovna stvar koju treba da obezbedite svom telu su redovni i uravnoteženi obroci. Kada u toku dana imate tri obroka i dve užine, obezbedićete svom telu dovoljno goriva za sve metaboličke procese i aktivnosti koje obavljate, pa nećete imati stalna kolebanja nivoa šećera u krvi.

Podrazumeva se da vaši obroci treba da se sastoje od proteina (meso, riba, jaja, pečurke, mahunarke, mlečni proizvodi), složenih ugljenih hidrata (cela zrna kao što su proso, kinoa, smeđi pirinač ili kukuruz) i vlakana (lisnato povrće, mahunarke, razno voće) da bi se izbegli deficiti minerala i vitamina. Bilo bi dobro obezbediti najmanje dva litra vode i po mogućnosti uključiti bilo kakvu fizičku aktivnost. Na ovaj način ćete se osloboditi želje za slatkišima mnogo lakše nego što možete da zamislite.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare