Stiže li kontraceptivna pilula za muškarce? Proveravali smo šta misle o tome…

Zdravlje 06. mar 202314:57 komentara
Shutterstock

Prva pilula za kontracepciju, ali za žene, pojavila se još 60-ih godina prošlog veka. Međutim, za muškarce jedini načini kontracepcije jeste korišćenje perzervativa ili vazektomija. Šta bi se desilo ukoliko bi se pojave pilule za kontracepciju za muškarce? Da li bi ih koristili? Ili zašto bi ih koristili kada nisu oni ti koji mogu da zatrudne?

U „Tumaču stvarnosti“ na sva ova pitanja odgovore smo tražili od ginekološkinje Mime Fazlagić. Da li nam onda zaista na tržište uskoro stiže ova pilula, doktorka ukratko odgovara – ne. „O njima se priča decenijama, one su još uvek u kliničkom ispitivanju. Moje mišljenje je da nikada neće ni stići do neke široke upotrebe pa čak možda ni do odobrenja od FDA“, navodi dr Fazlagić.

Kontraceptivne pilule za muškarce zasnivaju se na blokiranju testosterona – hormon u organizmu koji je značaj organizmu ne samo za spermatogenezu nego i za druge stvari koje vuku za sobom dosta neželjenih efekata.

„Poenta te tablete je da blokira stvaranje spermatozoida, a stvaranje spermatozoida je najviše zavisno od testosterona ali on utiče i na krvnu sliku, holesterol, telesnu masu i na jako puno stvari u organizmu“, objašnjava dr Fazlagić i dodaje još jednu stvar – „muškarac ne može ostati trudan“ te da je to razlog zašto se ovoliko decenija nauka i nije posvećivala razvitku ove pilule.

Pilula za žene kao spas

„Žene su šezdesetih godina tu pilulu prihvatile kao spas. I ona jeste bila spas za žene, i omogućila je ženama potpuno novi život“, rekla je doktorka Fazlagić. A zašto?

„Do kraja 18. veka, skoro do početka 19. veka, u Francuskoj i Austriji kazna za abortus bila je smrtna; a u Velikoj Britaniji do 1947. godine kazna za abortus bila je doživotna robija. Žene nisu imale izbor da prekinu trudnoću, nisu mogle da se zaštite, ako odu ilegalno da urade – rizikovale su svoj život. I da su im ponudile tabletu sa mnogo više kontraindikacija, one bi je prihvatile“ zaključuje ona.

Podseća da su žene još u praistoriji na različite načine pokušavale da se štite od neželjene trudnoće koristeći različite otrove, igle, vretena i sve što su mogle da iskoriste ne bi li imale pravo na svoj izbor.

„Suština je u ovome – muškarac ne može da ostane trudan“, ponovila je dr Fazlagić i dodala da treba da preispitamo i to koliko bi muškaraca zapravo i koristilo ovu pilulu.

Pa ako je tako, ako je muškarcima jedino sredstvo kontracepcije korišćenje perzervativa ili vazektomija, pitamo koliko zapravo muškaraca u Srbiji ode na vazektomiju?

„Skoro 40 godina koliko radim, možda sam videla jedan ili dva slučaja, i to nije nešto na šta bi se naši muškarci odlučili“, otkrila nam je doktorka u Tumaču stvarnosti.

A mi smo putem društvenih mreža N1 pitali građane da li bi koristili kontraceptivnu pilulu. Pogledajte neke od odgovora:

.
.
.
.
.
.
.
.