Stokić: Vakcinacija bezbedna za obolele od dijabetesa i bolesti štitaste žlezde

Zdravlje 29. jan 202116:22 > 19:47 16 komentara

Direktorka Kliničko bolničkog centra Vojvodine, endokrinolog Edita Stokić, rekla je da je vakcinacija efikasno i bezbedno terapijsko sredstvo i za obolele od dijabetesa. Kako je rekla, do 15 časova ukupno je vakcinisano 426.615 osoba, od čeka danas 22.394.

Kako je objasnila, bazirano na medicinskim dokazima, osobe sa dijabetesom tip jedan i dva su u tri do četiri puta većem riziku od oboljevanja težom slikom, češćom hospitalizacijom, pa čak i letalnim ishodom.

Povezane vesti:

„Pokazano je da je dobra glikoregulacija dobar faktor koji može uticati na smanjenje oboljevanja. Američka organizacija jasno je istakla da je vakcinacija jedno od najbezbednijih opcija za izlazak iz epidemije i za dijabetične bilesnike. Vakcinacija je bezbedno terapijsko sredsvo u sprečavanju širenja infekcije. Kada su rađena testiranja, pre svega Fajzerovom vakcinom, pratila su se neželjena dejstva. Ona su bila blaga i odnosila su se na bol u ruci i malkasalost, koji su bili kratkog trajanja. Ali znamo da se ovakve neželjene reakcije javljaju kao imunološki odgovor na primljenju vakcinu“, objasnila je.

Naglašava da je kod dijabetičara važno da u toku jednog ili dva dana isprate vrednosti šećera u krvi i da uzimaju dovoljno tečnosi.

Kada je reč o obolelima od endokrinih bolesti, najveće interesovanje za vakcinacijom je bilo od pacijenata koji imaju bolesti štitaste žlezde Hašimoto tireodititis, koji spada u kategoriju autoimunih bolesti.

„Ističem da ove bolesti nisu kontraindikacija za vakcinaciju. Primena hormonske terapije takođe nije kontraindikacija za vakcinaciju“, rekla je Stokić.

Upitana da komentariše pitanje u vezi sa prisustvom publike na utakmici Crvena zvezda – Milan, kao i neka druga pitanja koja su vezana za odluke Kriznog štaba, Stokić je poručila da nije član Kriznog štaba i da ne može to da komentariše.

Poručuje da iako je neko vakcinisan, ne sme se popustiti u merama zaštite, zaigrati se i smatrati sebe dovoljno imunizovanim.

„Dok se ne završi ciklus vakcinacije, moramo da budemo oprezni, nema opuštanja. U ovoj fazi kada imamo manji broj pacijenata koje hospitalizujemo,, kada naizgled imamo mirniju situaciju, ne smemo se opuštati, moramo da se pridržavamo svih mera koje je Krizni štab zacrtao – maske, smanjeno okupljanje i distanca, dezinfekcija“, kaže direktorka KCV.

Govorila je i o pojedinim reakcijama nakon primanja vakcine.

„Bol u ruci, slabost, malaksalost, temperatura, mogu biti prateća pojava, ali ukoliko znamo da su to delovi komplikacija blage slike, smatram da ne treba nigde da se javljamo i da one kao takve postoje“, navela je Stokić.

Na pitanje kako je Srbija u samom vrhu po broju vakcinisanih, kaže da je tome doprinelo više faktora.

„Definitivno sve ono od marta šta smo prošli je navelo, pored apela i edukacija, da je na neki način zdravstveno vaspitalo stanovništvo i da zato imamo takav odziv. Apeli zdravstvene struke doprineli su umnogome u prevenciji, priči da je vakcina efikasno i bezbedno sredstvo u sprečavanju šienja kovida“, dodala je.

Govoreći o novom soju koronavirusa, ona kaže da kliničarima to ne stvara previše problema.  Stokić je rekla da osoba koja je novi soj virusa donela u Srbiju nije hospitalizovana, ali je dodala da saznanje o prisustvu novog soja u Srbiji znači da treba i dalje biti „u liniji borbe sprečavanja širenja virusa“.

„S obzirom da je kovid 19 infekcija različite kliničke slike, ima i različitu dinamiku razvoja, saznanje o novom mutiranom virusu nama samo nameće viši nivo opreznosti. Nema popuštanja mera, da i dalje budemo u liniji borbe – maske, ditsanca i dezinfekcioja ruku“, rekla je Stokić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (16)

Vidi sve komentare