Stomačni virus: Doktorka o simptomima koji zahtevaju hitno lečenje

Shutterstock

Sa pojavom lepog vremena i sunca sve češće izlazimo u prirodu, a to za sobom nosi rizik od unosa neopranog voća, neispravne hrane ili prljavih ruku. Sve su ovo mogući uzročnici stomačnih tegoba.

„Obično nakon kontakta sa infektivnim agensom, virusom ili bakterijom nakon 2-3 dana kreću simptomi: povraćanje, pojava retkih stolica, bolovi u stomaku i često povišena temperature. Simptomi obično kreću naglo“, kaže za portal N1 dr Aleksandra Vukov, pedijatar subspecijalista, pulmolog, alergolog iI klinički imunolog.

Doktorka kaže da kada dete ispolji simptome savetuje se javljanje na pregled kod pedijatra, gde će se nakon pregleda deteta i procene opšteg stanja, uraditi analiza iz krvi i savetovati pregled stolice koji obuhvata pregled na bakterije (koprokultura) ili brzi antigenski testovi za detektovanje najčešćih virusa kao što su rota, adeno, astro i noro virus.

Pročitajte još:

Mogući putevi infekcije, kako kaže dr Vukov su: putem hrane ili tečnosti koja je komtaminirana, dodirivanjem infektivnih površina ili predmeta, direktnim kontaktom sa drugom osobom…

„Tegobe zavisno od uzročnika obično traju od nekoliko do sedam dana, a u nekim slučajevima i do dve nedelje. Ako dete učestalo povraća i ima česte retke stolice može doći do dehidratacije deteta“, upozorava doktorka i navodi koji su znaci dehidratacije.

  • povećana žeđ
  • suve usne
  • beo jezik
  • plač bez suza
  • udubljene oči
  • bleda kož
  • utonula fontanela kod beba

„Deca su tada obično razdražljiva, umorna, pospana i nezainteresovana. Ako prepoznate bilo koji od ovih simptoma, potrebno je da se javite na pregled u zdravstvenu ustanovu gde će nakon urađene laboratorije biti uključena infuzija sa nadoknadom izgubljene tečnosti i elektrolita“, upozorava doktorka Vukov.

Aleksandra Vukov
Privatna arhiva

Terapija, kako kaže, obuhvata unos sredstava za rehidrataciju, probiotika i laganije hrane u vidu manjih i češćih obroka. Vrlo retko se uključuju antibiotici.

Ishrana tokom stomačnog virusa

Ishrana tokom trajanja infekcije zavisi od uzrasta deteta kao i od težine kliničke slike. Ukoliko dete ima blage oblike infekcije, ne povraća i nema mučninu, tada se savetuje terapija probioticima i nastavak uobičajene ishrane podeljene u manje obroke, kao i praćenje unosa tečnosti.

„Oporavak traje nekoliko dana, nakon čega dete se vraća uobičajenom režimu ishrane“, zaključuje dr Vukov.

Kako se najbolje zaštititi?

Da bismo se zaštitili od infekcije, preporuka je da hranu uzimamo na proverenim mestima, da je ona sveža i termički obrađena, da peremo ruke pre dodirivanja hrane i pre jela, kako bismo u što većoj meri smanjili mogućnost zaražavanja.