Stresna glavobolja – migrena koja se javlja vikendom

Zdravlje 03. jan 202118:20 0 komentara
Shutterstock

Migrena je neurološko, najčešće genetski nasledno stanje bez posebnog uzroka, ali pojedini spoljni faktori mogu da podstaknu njen razvoj i rezultiraju bolovima koje trpite.

Ako se tokom nedelje osećate dobro, a doživljavate migrene tokom vikenda, možda je reč o stresnoj glavobolji, piše MindBodyGreen.

Što je stresna glavobolja?

Porodični lekar i stručnjak za glavobolje dr Susan Hačinson stresnu glavobolju opisuje kao migrenu koja se javlja kao reakcija na promenu rutine.

Povezane vesti

„Ono što znamo o pacijentima koji imaju migrenu je to da vole rutinu, ali ona nije uvek prisutna, ističe dr Hačinson koja i sama pati od migrena.

Pandemija, promene dnevne rutine, poremećen san i slični problemi okidač su migrenskih glavobolja kod mnogih njenih pacijenata. Finansijske poteškoće, rad od kuće uz stalno ometanje i opšta nesigurnost su razlozi za stres, a to može podstaknuti migrenu.

„Bilo bi idealno kad bi ljudi s migrenom na spavanje išli uvek u isto vreme, ustajali uvek u isto vreme i jeli zdravu hranu. Svaki poremećaj u rutini može biti okidač“, upozorava Hačinson.

Kako izbeći stresnu glavobolju?

Iako zvanično ne postoji lek za migrenu, postoje tehnike koje mogu da je spreče. Konkretno, da biste sprečili stresnu migrenu, stvorite dnevnu rutinu i držite se toga.

Pijte više vode, jedite zdravo i izbegavajte stres. U podne odmorite oči i mozak od računara. Kad god možete izađite u kratku šetnju i odvojite vreme za opuštanje. Popijte šoljicu umirujućeg čaja ili pripazite da redovno sledite svoju rutinu.

Odlazak u krevet na vreme nije važan samo za decu. San je nužan za zdravlje mozga i upravljanje glavoboljom, pa ako na vreme odete u krevet svake večeri dugoročno možete sprečiti pojavu glavobolje.

„Naš je mozak cirkadijalni organ. Napreduje sa cirkadijalnim ritmom“, rekla je neurolog Ilene Ruhoj ističući da je važno držati se rutine, pa čak i vikendom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!