Stručnjaci otkrili da šolja ovog čaja dnevno pomaže u kontroli šećera u krvi

Shutterstock/P.V.R.M

Nova studija pokazuje da svakodnevno konzumiranje crnog čaja može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Istraživači i naučnici ukazuju na to da konzumiranje crnog čaja povećava izlučivanje glukoze u urinu i istovremeno poboljšava insulinsku rezistenciju.

Prema novom istraživanju objavljenom na ovogodišnjem godišnjem sastanku Evropskog udruženja za proučavanje dijabetesa (EASD) u Hamburgu, stručnjaci kažu da je konzumiranjne crnog čaja dobro sredstvo za kontrolu šećera u krvi, ali treba uzeti u obzir i ukupnu ishranu.

Istraživači sa Univerziteta Adelaide u Australiji i Jugoistočnog univerziteta u Kini otkrili su da su u poređenju sa onima koji nikada nisu pili čaj, oni koji su svakodnevno konzumirali crni čaj imali 53 odsto manji rizik od predijabetesa i 47 odsto manji rizik od dijabetesa tipa 2, čak i nakon uzimanja u obzir određenih faktora rizika od dijabetesa, kao što su starost, pol, etnička pripadnost i indeks telesne mase (BMI), piše Healthline.

Komentarišući nalaze, jedan od vodećih autora, vanredni profesor Tongdži Vu, rekao je da njihovi nalazi ukazuju na zaštitne efekte uobičajenog pijenja čaja na regulaciju šećera u krvi kroz povećano izlučivanje glukoze u urinu, poboljšanu insulinsku rezistenciju i time bolju kontrolu šećera u krvi.

„Ove prednosti bile su najizraženije među osobama koje svakodnevno piju tamni čaj“, rekao je Vu.

Crni čaj i rizik od dijabetesa: Kakva je veza?

Nutricionista Natali Barou je impresionirana ovim nalazima.

„Nisam baš iznenađen nalazima jer znamo koliko su listovi čaja bogati antioksidansima i kako antioksidansi i antiinflamatorna jedinjenja mogu da podrže vaskularno zdravlje i upalu“, rekla je ona i dodala da stepen do kog svakodnevna konzumacija nezaslađenog crnog čaja može da poboljša rizik pojedinca od dijabetesa tipa 2 je izuzetan.

Kao i Burou, nutricionista Hari Snel veruje da je to zbog sadržaja polifenola u crnom čaju, ali ističe šta ne bi trebalo činiti ako želimo da crni čaj pomogne u smanjenju rizika od dijabetesa.

„Dodavanje šećera ili zaslađivača u čaj će rastvori njegove poznate prednosti za šećer u krvi“, upozorava on i dodaje da bi preporučio uživanje u različitim čajevima; crnom, zelenom i belom zbog različitih prednosti koje imaju na snižavanje šećera u krvi i poboljšanje upale i antioksidativnog statusa, prenosi Slobodna Dalmacija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare