Stručnjaci SZO: Institut u Vuhanu dobro opremljen, teško da je korona iscurila

Zdravlje 05. feb 202113:15 > 13:41 komentara
Shutterstock

Član tima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i zamenik direktora Instituta Paster u Sankt Peterburgu Vladimir Dedkov izneo je sumnje u tvrdnje da je koronavirus "procurio" iz laboratorije kineskog Instituta za virusologiju u Vuhanu.

Stručnjaci SZO koji istražuju poreklo pandemije koronavirusa posetili su u Institut u Vuhanu.

Povezane vesti

Dedkov je rekao da je laboratorija u tom institutu veoma dobro opremljena i naveo da je „teško pomisliti da je nešto procurilo odavde“.

U članku Sputnjika, koji je prenela Kineska medijska grupa (CMG) se navodi da je laboratorija pod strogim merama bezbednosti, odnosno na najvišem nivou biobezbednosti (BSL-4)u zemlji.

Drugi član tima SZO Piter Dasak je rekao da dobro poznaje tu laboratoriju i da su u njoj ostvarena brojna dostignuća u oblasti naučnog istraživanja.

On je dodao i da su neki ljudi želeli da uprljaju čast te laboratorije i da je diskredituju što je, kako je naveo, „veoma ironično“.

Posle obilaska pijace morskih plodova Huanan u Vuhanu, Dedkov je rekao da, čak i da je koronavirus potekao iz drugog mesta, na toj pijaci su postojali povoljni uslovi za širenje virusa.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.