Stručnjaci SZO razmatraju vakcinu AstraZeneke

Astra Zeneka
Shutterstock

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) razmatraće danas antikovid vakcinu AstraZeneke i univerziteta Oksford pošto se dovodi u pitanje njena efikasnost za starije i protiv južnoafričkog soja virusa, zbog čega je u Južnoj Africi čak prekinuto vakcinisanje tom vakcinom.

Strateški odbor stručnjaka SZO za imunizaciju sastaće se preko video veze da donese privremene preporuke o upotrebi ove vakcine.

Povezane vesti

„Posebna pažnja će biti posvećena razgovorima o primeni vakcine na starijim osobama“, navodi se u najavi SZO.

Vakcinu AstraZeneke i Oksforda, koju je Velika Britanija prva počela da primenjuje masovno u decembru, već je odobrilo više zemalja i Evropska unija.

Neke vlade međutim su preporučile da se ona koristi samo za populaciju mlađu od 65, odnosno 55 godina, zbog toga što nema dovoljno podataka o njenoj efikasnosti na starijem segmentu stanovništva.

Južna Afrika je juče privremeno suspendovala početak svog programa vakcinacije protiv kovida-19 sa ovom vakcinom, posle objavljivanja studije koja pokazuje „ograničenu“ efikasnost protiv lokalnog soja virusa.

Prema prvim rezultatima studije ta vakcina efikasna je samo 22 odsto protiv umerenih oblika južnoafričkog soja virusa, a još nema rezultata o njenoj delotvornosti na teže oblike.

Portparol AstraZeneke rekao je za Frans pres da oni misle da bi njihova vakcina štitila od ozbiljnijih oblika bolesti.

Prema do sada objavljenim studijama vakcina AstraZeneke ima prosečnu efikasnost od 70 odsto i manja je od vakcina Fajzer/Biontek ili Moderne čija efikasnost prelazi 90 odsto prema studijama.

Međutim ta vakcina koristi tradicionalniju tehnologiju od ove druge dve, zbog čega je jeftinija, jednostavnija za skladištenje i može da se čuva u frižiderima, ali ne mora na veoma niskoj temperaturi, pa je prikladnija za masovne vakcinacije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.