Studija: Deca će pojesti više povrća ako vide da roditelji uživaju u njemu

Zdravlje 01. jan 202215:00 4 komentara
Shutterstock

Dobre vesti za roditelje koji muku muče s nagovaranjem dece da jedu povrće.

Istraživanje je pokazalo da će deca jesti dvostruko više povrća ako prvo vide kako roditelj uživa jedući tu istu hranu.

Povezane vest

Otkriće bi moglo ukazati na metodu za poboljšanje dečje ishrane i sveukupnog zdravlja

Navedeno otkriće moglo bi pomoći deci da razviju više sklonosti za manje popularno povrće poput brokolija i uopšteno olakšati zdraviju ishranu dece. Međutim, istraživački tim se u eksperimentu fokusirao uglavnom na malu decu koja nikad nisu probala brokoli – što znači da bi moglo biti prekasno za izbirljivu decu.

Istraživanje je sprovela psiholog Keti Edvards sa univerziteta Aston u Birmingamu sa svojim kolegama.

„Naša otkrića ukazuju na to da posmatranje drugih u uživanju u povrću koje se obično ne voli može povećati dečju sklonost i unos brokolija“, rekla je  Edvards i dodala da bi uticaj za uživanje u povrću mogao da podstakne zdraviju ishranu  kod djece“.

Tok istraživanja

U svojoj studiji tim je regrutovao 111 britanske dece uzrasta između četiri i šest godina i pustio im tri videa.

U dva videa deca su gledala kako nepoznata odrasla osoba jede sirov brokoli s pozitivnim ili neutralnim izrazom lica. Treći video, korišćen kao kontrolni, nije povezan s hranom.

Nakon toga, tim je naterao roditelje da procene spremnost svakog deteta da proba sirov brokoli od okretanja glave do gutanja i prihvatanja.

Tim je otkrio da su deca koja su bila izložena video isečcima odraslih koji uživaju u jedenju sirovog brokolija u proseku pojela više nego dvostruko više u poređenju s decom u kontrolnoj grupi.

Kako izrazi lica odraslih dok jedu deluju na decu?

„Jedno od objašnjenja za blagotvoran efekat pozitivnih izraza lica tokom jela bi moglo da bude da prenošenje užitka u hrani daje posmatraču informacije o bezbednostii ukusnosti hrane“, napisali su istraživači.

„Stoga su deca možda jela više sirov brokoli nakon gledanja kako odrasli uživaju jer su verovala da je to ukusno“.

Međutim, istraživači su bili iznenađeni otkrivši da to što su odrasli uživali u sirovom brokoliju nije uticalo na početnu spremnost dece da probaju povrće.

„Potreban je daljnji rad kako bi se utvrdilo da li je jedno izlaganje odraslih osoba koje uživaju u brokolima dovoljno i da li se efekti odražavaju tokom vremena“, zaključili su istraživači, prenosi index.hr

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare