Studija: Fajzer/Bajontek vakcina smanjuje rizik od hospitalizacije dece

Zdravlje 31. mar 202208:26 > 09:05 1 komentar
Shutterstock

Deca uzrasta od pet do 11 godina koja su primila vakcinu protiv kovida-19 kompanija Fajzer/Bajontek imala su 68 odsto manje šanse da budu hospitalizovana tokom talasa omikrona u SAD nego nevakcinisana deca, prema studiji objavljenoj ove nedelje.

Adolescenti uzrasta od 12 do 18 godina koji su primili dve vakcine imali su oko 40 odsto manje šanse da budu hospitalizovani sa varijantom virusa omikron, prema studiji koju su vodili naučnici iz američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Bostonske dečje bolnice, prenosi Reuters.

Studija je objavljena u časopisu „New England Journal of Medicine“.

Povezane vesti

Rizik od ozbiljnijih ishoda, uključujući potrebu za mehaničkim ventilatorom ili smrt, bio je skoro 80 odsto manji za one u toj starosnoj grupi koji su primili vakcinu.

„Infekcije kao što su kovid i respiratorne infekcije imaju niz ozbiljnosti“, rekao je istraživač CDC dr Maniš Patel i dodao da se akcija protiv teške bolesti i dalje može održati.

Studija je proučavala vakcinisane i nevakcinisane pacijente sa i bez kovida-19 u 31 bolnici u 23 države.

Vakcina je imala bolji efekat protiv delta varijante koronavirusa, koja je kružila prošle godine.

Efikasnost vakcine protiv hospitalizacije kod adolescenata kada je ta varijanta bila dominantna bila je oko 93 odsto, pokazalo je istraživanje.

Rezultati studije CDC-a bili su bolji za mlađu starosnu grupu od studije koju su istraživači iz Njujorka objavili u februaru.

Ta studija je pokazala da je vakcina bila oko 48 odsto efikasna u zadržavanju dece van bolnice, sa 73 odsto efikasnosti protiv hospitalizacije među adolescentima u januaru 2022.

„Većina dece koja imaju kritičnu bolest bila je nevakcinisana“, rekao je Patel i dodao da bi to trebalo da se spreči jednostavnim činom vakcinacije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare