Studija: Gojazna deca imaju veći rizik od razvoja depresije u odrasloj dobi

Zdravlje 11. sep 202317:09 0 komentara
Shutterstock

Deca sa visokim indeksom telesne mase (BMI) su u većem riziku od depresije, pokazuju nova istraživanja.

Kako prenosi britanski „Daily Mail“, prekomerna telesna težina između 12 i 16 godina imala je najveći uticaj na razvoj depresije u odraslom dobu.

Dr Elen Tompson, koja je vodila studiju, rekla je da“ razumevanje odnosa između mentalnog zdravlja i težine u adolescenciji je ključno za pružanje pravovremene podrške tamo gde je to potrebno. Ova studija nam pokazuje direktnu vezu između višeg BMI u dobi od 12 godina i kasnijih simptoma depresije u kasnijoj dobi“.

Talija Eli, profesorka razvojne bihejvioralne genetike na Kraljevskom koledžu u Londonu, rekla je da ova studija jasno pokazuje da je rana adolescencija kritična tačka za razvoj simptoma depresije povezanih sa gojaznošću, prenosi Index.hr.

„Loše zdravlje i gojaznost su sve veća zabrinutost mladih ljudi u Velikoj Britaniji, a ova studija pokazuje kako su to dvoje povezani. Rad sa mladim tinejdžerima kako bi im se podržao da imaju pozitivnu sliku o telu koristeći strategije kao što su fokusiranje na zdravlje i dobrobit, a ne na težinu, može biti od koristi u prevenciji depresije“, objašnjava Eli.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!