Studija: Nove omikron podvarijante mogu da izbegnu imunitet od prošle infekcije

Zdravlje 02. maj 202208:04 > 08:07 4 komentara
Shutterstock

Dve nove podvarijante omikrona mogu dovoljno dobro da izbegnu antitela od ranije infekcije da izazovu novi talas, ali su daleko manje sposobne da napreduju u krvi ljudi vakcinisanih protiv kovida-19, otkrili su južnoafrički naučnici.

Naučnici iz više institucija ispitivali su omikronove podvarijante BA.4 i BA.5, koje je Svetska zdravstvena organizacija prošlog meseca dodala na svoju listu za praćenje. Oni su uzeli uzorke krvi od 39 učesnika koji su prethodno bili zaraženi omikronom kada se prvi put pojavio krajem prošle godine.

Povezane vesti

Od 15 vakcinisanih, osam je primilo Fajzerovu vakcinu, sedam je primilo Džonson i Džonson vakcinu, a 24 nije bilo vakcinisano, prenosi Reuters.

„Vakcinisana grupa je pokazala oko pet puta veći kapacitet neutralizacije i trebalo bi da bude bolje zaštićena“, navodi se u studiji, čiji je preprint objavljen tokom vikenda.

Studija još nije prošla stručnu recenziju.

U nevakcinisanim uzorcima, došlo je do skoro osmostrukog smanjenja proizvodnje antitela kada su bili izloženi BA.4 i BA.5, u poređenju sa originalnom linijom BA.1 omikron soja.

Južna Afrika možda ulazi u peti talas kovida ranije nego što se očekivalo, rekli su zvaničnici i naučnici krajem ove nedelje, okrivljujući kontinuirani porast infekcija za koji se čini da je podstaknut podvarijantama BA.4 i BA.5 omikron.

Samo oko 30 odsto stanovništva Južne Afrike od 60 miliona je potpuno vakcinisano.

„Na osnovu izlaska iz neutralizacije, BA.4 i BA.5 imaju potencijal da dovedu do novog talasa infekcije“, navodi se u studiji.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare