Studija pokazala: Komarci mogu da budu otporni na sprejeve protiv insekata

Zdravlje 08. apr 202213:38 > 14:12 2 komentara
Shutterstock

Proleće je vreme kada počinjemo da se borimo sa raznim bubama, pa mnogi posežu za različitim sprejevima i drugim sredstvima za odbijanje insekata. Ali, nedavna studija ukazala je da bi jedna vrsta insekata mogla da bude otporna na sprejeve - komarci.

Komarci su jedna vrsta insekata sa kojima se prilično mučimo svake godine, a njihovi ugrizi mogu da izazovu svrab i neprijatnu reakciju. Nalazi nedavno objavljeni u Cell Reports ukazuju na to da bi novootkriveni proces u nervnim ćelijama komaraca koji osete mirise mogao da omogući da ignorišu sprejeve protiv insekata.

Povezane vesti

Podaci ukazuju i na to da se nervi koji su uključeni u čulo mirisa komaraca isključuju kada su podstaknuti da proizvode proteine ili receptore povezane sa mirisom na površini ćelije. Ti receptori su direktno uključeni u način na koji ovi insekti lociraju ljude.

Kada su započeli svoje istraživanje, istraživači sa Džons Hopkinsa su očekivali da će kod komaraca uočiti slične reakcije kao kod vinskih mušica. Ali, vinske mušice lete dalje od neprivlačnih mirisa kada su im senzori podstaknuti da proizvode proteine povezane sa mirisom, a kod komaraca se ti senzori gase. To im omogućava da ignorišu mirise koji im se ne sviđaju, uključujući i sprejeve protiv insekata.

Takvi rezultati su bili iznenađujući, a istraživači nastavljaju da traže način kako da „prevare“ komarce tako da im miris ljudi ne bude više privlačan.

Istraživači su koristili Anopheles komarce (vrsta koja prenosi parazite koji prouzrokuju malariju) koji su genetski modifikovani da imaju prekomerno izražen receptor mirisa.

Oni su u ovoj studiji uspeli da ignorišu mirise koji se nalaze u uobičajenim sredstvima protiv insekata.

Druga studija je ustanovila da komarce neke boje više privlače. To su na primer crvena, narančasta i crna,  pa bi bilo dobro da te boje izbegavate tokom leta, prenosi Best life.