Studija: Soj omikron uspešno izbegava imunitet stečen preležanim kovidom

Zdravlje 03. dec 202108:16 > 08:21 24 komentara
Shutterstock

Prema prvom istraživanju koje se bazira na podacima sa terena, omikron ima "značajnu" sposobnost izbegavanja imuniteta stečenog prethodnim infekcijama drugim sojevima kovida-19.

Prema prvom istraživanju koje se bazira na podacima sa terena, omikron ima „značajnu“ sposobnost izbjegavanja imuniteta stečenog prethodnim infekcijama drugim sojevima covida-19.

Povezane vesti

Nalazi pokazuju da bi novi soj mogao da prouzrokuje novi znatan talas infekcija, čak i među populacijama sa visokim nivoom antitela.

Stručnjaci afričkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti (NICD) upozoravaju da bi ovi rezultati mogli da imaju značajne posjedice na javno zdravlje.

„Još uvek nije poznato da li omikron može da zbegne imunitet koji je nastao nakon  vakcinacije“, navode naučnici u studiji.

Povećan rizik od reinfekcije

Stručnjaci su analizirali skoro 2.8 miliona potvrđenih slučajeva zaraze kovidom-19 u Južnoj Africi od marta 2020. i otkrili da je 35.670 osoba bilo ponovno inficirano kovidom, piše Sky News, prenosi Index.hr.

Studija pokazuje da je opasnost od ponovne zaraze tokom talasa podstaknutih sojevima beta i delta bila manja nego tokom prvog talasa koji je izazvao soj otkriven u Vuhanu.

Dakle, lakše je bilo ponovo zaraziti se kovidom-19 tokom prvog talasa pandemije nego kada su se pojavili sojevi beta i delta. Nasuprot tome, rizik ponovne infekcije omikronom je 2.4 puta veći nego u prvom talasu.

Stručnjaci iz NICD-a zaključuju da je nedavno širenje varijante omikron povezano sa smanjenom opasnošću od prve zaraze i povećanom opasnošću od one ponovne.

„Ovo ima važne implikacije za javno zdravlje u celom svetu“

„Pronašli smo dokaze o značajnom i kontinuiranom povećanju rizika od ponovne infekcije koji je vremenski povezan sa pojavom soja omikron u Južnoj Africi. Ti nalazi ukazuju na to da ovaj soj ima tu prednost da ponovo inficira one osobe koje su već preležale kovid“, navode naučnici.

„Mogućnost izbegavanja imuniteta stečenog prethodnom infekcijom, bez obzira na to da li može soj omikron da izbegne i imunitet dobijen vakcinacijom, ima važne implikacije za javno zdravlje u celom svetu“, dodaju.

Iako je samo oko četvrtina stanovništva u Južnoj Africi u potpunosti vakcinisana, imunitet stanovnika stečen nakon zaraze kovidom-19 je veoma visok jer je zemlja prošla kroz nekoliko značajnih talasa pandemije.

Dobra vest

Infektolog Ana von Gotberg iz NICD-a rekla je na sastanku Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da se sojomikron ne čini zaraznijom od prethodno dominantnog soja i da se trenutni porast slučajeva u Južnoj Africi verovatno zasnovani na osetljivošću stanovništva na ponovnu infekciju.

Gotberg je, međutim, dodala da postoje dokazi da oni koji se ponovo zaraze novim sojem kovida-19, omikronom, imaju blage simptome i istakla to kao „dobru vest“.

Istraživanje naziva „Increased risk of SARS-CoV-2 reinfection associated with emergence of the Omicron variant in South Africa“ objavljeno je na  MedRxiv i nije još uvek prošlo recenziju nezavisnih stručnjaka.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (24)

Vidi sve komentare