Studija: Test koji bi mogao da izračuna šansu za prevremeni porođaj

Zdravlje 04. mar 202223:08 0 komentara
Shutterstock

Prevremeno rođena deca ponekad imaju komplikacije u razvoju, a u najboljem slučaju lekari ih prate koristeći razne analize za vreme prve godine života, da bi se otpisale mogućnosti nekih zdravstvenih i razvojnih poteškoća.

Za vreme trudnoće žene često strahuju od prevremenog porođaja, a sudeći po najnovijem istraživanju grupa naučnika sa Univerziteta u Vašingtonu, jednostavan bris unutrašnje strane obraza majki i očeva mogao bi da  pomogne u određivanju mogućnosti prevremenog porođaja.

Istraživači kažu da ovo otkriće može dovesti do šire primene vrlo korisnog testa

Saznanje o mogućnosti prevremenog porođaja moglo bi da pomogne lekarima da reagiraju pravovremeno, ali i budućim roditeljima da povećaju oprez i preduzmu potrebne mere, u dogovoru s lekarima. Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu „Scientific Reports“.

Povezane vesti

Radilo bi se o značajnom uticaju na sveukupno ljudsko zdravlje, a naučnici planiraju da rade na usavršavanju testova za širu primenu.

Trenutni tretmani za zaustavljanje ranog porođaja uključuju umetanje hormona vaginalno ili zahvate na cerviksu.

„Ako možda nećemo moći da rešimo problem, ako znamo da će se razviti zbog ove dijagnostike, možemo ga lečiti. Ovo bi moglo da pomogne pri prelazu sa reakcionarne na preventivnu medicinu“, rekao je profesor Skiner.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!