Studija: Vakcinacija nakon infekcije može da smanji simptome produženog kovida

Zdravlje 20. maj 202207:47 > 07:52 3 komentara
Shutterstock

Vakcinacija nakon infekcije SARS-CoV-2 može da doprinese smanjenju simptoma produženog kovida, ukazuje nova studija.

Istraživači su pratili 6.729 dobrovoljaca starosti od 18 do 69 godina, koji su dobili dve doze AstraZeneke virusne vektorske vakcine, mRNA vakcine Fajzer/Bajontek  ili Moderna vakcine nakon što su se oporavili od infekcije koronavirusom, a koji su prijavlii simptome produženog kovida bilo kog oblika najmanje jednom između februara i septembra 2021.

Povezane vesti

Šanse da se prijave simptomi produženog kovida, koji traju najmanje 12 nedelja, opale su u proseku za 13 odsto nakon prve doze vakcine, objavili su istraživači u The BMJ.

Druga doza, data 12 nedelja nakon prve, bila je povezana sa daljim smanjenjem od devet odsto kod  produženog kovida koji je trajao u proseku najmanje devet nedelja, rekli su istraživači.

Oni su dodali da su šanse za prijavljivanje dugotrajnog kovida koji je dovoljno ozbiljan da dovede do funkcionalnog oštećenja na sličan način smanjeni, prenosi Reuters.

Ishodi su bili slični bez obzira na vrstu vakcine, interval od infekcije do prve doze vakcine, osnovni zdravstveni status ili težinu kovida.

Međutim, studija nije osmišljena da otkrije takve razlike, niti može definitivno da dokaže da vakcine smanjuju šanse za dugotrajni kovid.

„Potrebna su dalja istraživanja kako bi se procenio dugoročni odnos između vakcinacije i produženog kovida, posebno uticaj varijante omikron, koji se pojavio nakon završetka ove studije“, rekli su istraživači.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (3)

Vidi sve komentare