Suplementi koji mogu da budu štetni za mozak, ako ih uzimate bespotrebno

Zdravlje 21. jun 202419:22 1 komentar
Shutterstock

Kako bi poboljšali zdravlje i imunitet, mnogi odmah pomisle na suplemente. Lekari i naučnici ističu da treba biti oprezni, jer neki suplementi mogu biti štetni po zdravlje i ostaviti posledice.

Tri suplementa mogu oštetiti naš mozak ako se uzimaju bez lekarskog recepta. Neki od dodataka koje koristimo u ishrani mogu biti loši za naše zdravlje. Ako se konzumiraju u velikim dozama, mogu izazvati trajno oštećenje mozga.

Lista opasnih suplemenata uključuje gvožđe, bakar i mangan.

Kada treba uzimati ova tri suplementa?

Suplemente gvožđa treba uzimati samo ako rezultati krvnog testa potvrde nedostatak.

Oštećenje mozga

Bakar je mineral koji se obično nalazi u multivitaminima. Povećana koncentracija bakra u telu može biti štetna. Visok nivo bakra povećava slobodne radikale, koji mogu izazvati stres u telu, kao i oštećenje mozga.

Da bi se stvorila ravnoteža, važno je uzimati cink kao dodatak ili kroz hranu bogatu ovim mineralom, jer se suprotstavlja slobodnim radikalima bakra i pomaže u zaštiti mozga.

Gvožđe je esencijalni mineral koji u visokim koncentracijama može dovesti do gubitka pamćenja i može ubrzati proces starenja.

Iako je gvožđe važno za prenos kiseonika u našem telu, normalno funkcionisanje mišića i energetske procese u ćelijama, u povišenim koncentracijama je izuzetno toksično.

Neurološki problemi

Mangan je važan za naš organizam, ali u količinama koje propisuje lekar. U povećanim koncentracijama može dovesti do teških neuroloških problema.

Visok nivo mangana može dovesti do simptoma sličnih Parkinsonovoj bolesti i može izazvati drhtanje tela. Prema smernicama Nacionalnog instituta za zdravlje, gornja granica mangana je 11 miligrama dnevno za zdrave odrasle osobe, prenosi Danas.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare