Švedski genetičar Svante Pabo dobitnik Nobelove nagrade za medicinu

Zdravlje 03. okt 202211:36 > 12:02 37 komentara
gbgbbgghn
TOBIAS HASE / AFP / Profimedia

Dobitnik Nobelove nagrade za medicinu ove godine je Svante Pabo, švedski genetičar, za otkrića u polju genoma izumrlih hominina i evolucije čoveka.

Nobelov komitet je saopštio da je Pabo „postigao nešto naizgled nemoguće“, kada je sekvencirao prvi genom neandertalca i otkrio da se Homo sapiens ukrštao sa neandertalcima, prenosi CNN.

Povezane vesti

Prvi dokazi ovog otkrića su se pojavili 2010. godine, kada je Pabo pronašao metode kako da izdvoji, sekvencira i analizira drevni DNK iz kostiju neandertalca.

Zahvaljujući njegovom radu, naučnici sada mogu da porede genome neandertalca sa genetskim zapisima današnjeg čoveka.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu, koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.

Alfred Nobel (1833-1896) je odredio institucije koje će dodeljivati nagrade svake godine, među kojima su Švedska akademija za književnost, Institut Karolinska za medicinu, Švedska kraljevska akademija za fiziku i hemiju, kao i Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na oko devet miliona kruna (oko milion evra). Novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Biografija

Svante Pabo je rođen 20. aprila 1955. godine u Stokholmu.

Majka mu je estonska hemičarka, a otac Sune Bergstorm (preminuo 2004. godine) biohemičar, koji je 1982. podelio Nobelovu nagradu za medicinu sa Bengtom Samuelsonom i Džonom Robertom Vejnom.

Specijalizirao je na poljima evolucione genetike.

Smatra se jednim od osnivača paleogenetike, naučne discipline koja koristi genetičke metode za izučavanje prvih ljudskih vrsta i drugih drevnih populacija.