SZO: Nepotrebna odvajanja majki od novorođenčadi zbog kovida

Zdravlje 16. mar 202109:38 > 09:40 0 komentara
Shutterstock/ilustracija

Pandemija kovida-19 ozbiljno utiče na negu bolesne ili prerano rođene novorođenčadi, a mnoga su nepotrebno odvojena od majki i izložena riziku od smrti ili dugoročnim zdravstvenim problemima, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Dve nove studije, koje je citirala SZO, objavile su da u porodilištima masovno ne dopuštaju majkama sa potvrđenim ili sumnjivim korona-infekcijama kontakt s njihovom novorođenčadi, a skoro četvrtina ispitanih majki izjavila je da im nije bilo dozvoljeno dojenje zbog sumnje u zarazu.

Povezane vesti

Podsticanje na negu majke koja uključuje rani i vrlo bliski kontakt majke i novorođenčeta, moglo bi da spasi više od 125.000 života, navodi se u studiji objavljenoj u naučnom časopisu Lanset.

Novorođena deca u celom svetu imaju „pravo na spasonosni kontakt s roditeljima“, a to im ne bi trebalo uskraćivati zbog pandemije kovida-19, istakao je Anšu Banerje, stručnjak SZO za zdravlje majki i novorođenčadi.

„Desetogodišnji napredak u smanjivanju smrtnosti dece biće ugrožen ako se nešto ne učini već sada“, utvrdio je Banerje.

SZO preporučuje da majke i dalje dele sobu sa svojom novorođenom decom, doje ih  i ostvaruju kontakt kožom, čak i kada se sumnja ili je potvrđen kovid-19.

Međunarodno istraživanje sprovedeno među medicinskim sestrama i lekarima pokazalo je da je pandemija dovela do ograničenja kontakta novorođenčadi i roditelja, a dve trećine od 1.120 ispitanika reklo je da će odvojiti majku od deteta ako im je test pozitivan ili im status nije jasan.

Više od 85 odsto ispitanih navelo je da se boji za svoje zdravlje, a nedostatak lične zaštitne opreme, stres i bezbednost  su među glavnim problemima.

Istraživanje je pokazalo da su se u nekim bolnicama vitalni resursi, uključujući osoblje i zalihe kiseonika, premeštali s odjeljenja za novorođenčad na odeljenja za kovid-19.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!