SZO odobrila kinesku vakcinu Sinofarm za hitnu upotrebu

Zdravlje 07. maj 202118:06 > 22:07 65 komentara
REUTERS/Marko Djurica, arhiva

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je kineska vakcina Sinofarm protiv kovida-19 odobrena za hitnu upotrebu, javlja AP, navodeći da to otvara put da milioni doza stignu do najsiromašnijih zemalja.

Odobrenje za hitnu upotrebu predstavlja posebno odobrenje za upotrebu određenog medicinskog proizvoda, koje se izdaje u vanrednim situacijama, tokom hitnih slučajeva u javnom zdravstvu, kako bi se taj medicinski proizvod učinio dostupnim što je brže moguće ljudima kojima je to potrebno.

Povezano:

Ova vakcina, jedna od dve kineske koje su već date stotinama miliona ljudi u Kini i inostranstvu, ujedno je i prva vakcina protiv koronavirusa koju je odobrila SZO, a koja nije razvijena na Zapadu, prenosi Rojters.

Odluka savetodavne grupe SZO otvara mogućnost da se vakcina Sinofarm u narednim nedeljama ili mesecima uvrsti u program Kovaks koji podržavaju Ujedinjene nacije, kao i da se  distribuiraju preko UNICEF-a i regionalne kancelarije SZO u Americi, dodaje AP.

„Danas popodne, SZO je stavila na spisak za hitnu upotrebu pekinšku vakcinu protiv kovida-19, čime je ona postala šesta vakcina koja je dobila validaciju SZO za bezbednost, efikasnost i kvalitet“, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus. „Ovo proširuje listu vakcina koje COVAKS može kupiti i ovo daje državama samopouzdanje da ubrzaju odobrenje  svojih regulatornih tela i da uvezu i daju vakcinu (stanovništvu)“, dodao je.

Video: Reuters

Sinofarm je, prenosi AP, objavio vrlo malo podataka javno.

SZO je već odobrila vakcine Fajzer/Biontek, Astrazeneka, kao i njenu verziju proizvedenu na Institutu u Indiji, Džonson i Džonson, dok je Moderna dobila odobrenje pre šest dana.