SZO: Rast broja prijavljenih slučajeva majmunskih boginja, 7.500 za nedelju dana

Zdravlje 17. avg 202220:26 3 komentara
REUTERS/Brendan McDermid

Prošle sedmice prijavljeno je oko 7.500 slučajeva majmunskih boginja, što je povećanje za 20 posto u odnosu na prethodnu nedelju, izjavio je lider Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejesus.

„Skoro svi prijavljeni slučajevi su iz Evrope i Amerike, a skoro svi slučajevi i dalje su otkriveni kod muškaraca koji imaju seksualne odnose s muškarcima“, rekao je Gebrejesus.

Od 1. januara organizaciji su prijavljeni slučajevi majmunskih boginja iz 93 države u svih šest regiona.

POVEZANE VESTI

Od 16. avgusta SZO je prijavljeno 36.412 laboratorijski potvrđenih slučajeva i 179 sumnjivih slučajeva, kao i 12 smrtnih slučajeva širom sveta.

Gebrejesus je pojasnio da primarni fokus svih država mora biti da budu spremne za majmunske boginje i da zaustave prenos pomoću efikasnih javnozdravstvenih alata.

„Vakcine mogu igrati važnu ulogu u kontroli epidemije, a u mnogim državama postoji velika potražnja za vakcinama“, rekao je Gebrejesus i dodao:

„Međutim, trenutno su zalihe vakcina i podaci o njihovoj efikasnosti ograničeni, iako počinjemo da dobijamo podatke iz nekih zemalja“.

Majmunske boginje se šire bliskim kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom. Mogu početi groznicom, povećanjem limfnih čvorova, bolovima u leđima i mišićima pre nego što se pojavi osip na koži.

Govoreći o kovidu-19, Gebrejesus je kazao da je prošle nedelje prijavljeno 15.000 smrtnih slučajeva, što je povećanje od 35 posto.

Naglasio je da su ovi smrtni slučajevi potpuno neprihvatljivi kada svet ima sve alate za sprečavanje infekcija i spasavanje života.

„Svi smo umorni od ovog virusa i umorni od pandemije. Ali, virus nije umoran od nas“, naglasio je šef SZO-a.

Istakao je da omikron ostaje dominantna varijanta, s podvarijantom BA.5 koja predstavlja više od 90 posto slučajeva u poslednjih mjesec dana.

SZO je registrovao više od šest miliona smrtnih slučajeva od kovida-19 od početka pandemije 2020. godine.

„S približavanjem hladnijeg vremena na severnoj hemisferi kada ljudi provode više vremena u zatvorenom prostoru, rizici od intenzivnijeg prenosa i hospitalizacija će se povećati u nadolazećim mesecima, ne samo za kovid-19 nego i za druge bolesti, uključujući grip“, upozorio je Gebrejesus, pozivajući ljude da se vakcinišu.